Šajās brīvdienās Latgales vidiene aicina uz īstenu garšu kārpiņu lutināšanu, jo Preiļu un Līvānu novados norisināsies “Mājas kafejnīcu dienas” 

“Un tur būs iespēja nogaršot daudz un dažādus interesantus ēdienus sākot no murcoukys, bīšu veina, Vīna ielas kafejnīcas pagraba vīna, kuru var dabūt tikai ļoti izredzēti cilvēki,” uz Preiļu pusi vilina Latgales tūrisma asociācijas pārstāve Laura Spundere, un tieši “murcouku” noraudzīt varēs Preiļu novadā esošajā Roberta Mūka muzejā, kurš uz vienu sestdienu ir pārtapis par “Galēnu ķēķi”, turpina muzeja vadītāja Gita Palma “Šie ēdieni ir Galēnu kultūrvēsturisko vidi raksturojoši. Murcovka – gavēņu laika ēdiens, kura sastāvā ir rupjmaize, linsēklu eļļa un dažādas garšvielas. Tā ir tāda uzkoda. To pašu varētu teikt par baznīckunga zupu, kuru pasniedz kādos svētkos vai notikumos, piemēram kapusvētkos, kāzās, bērēs kā pirmo ēdienu un zupas sastāvā ir tāda ā pankūku mīkla, kura ir ietecināta taukvielās.

Un kāpēc baznīckungu zupa? Jo katrā no šiem pasākumiem neatņemams viesis ir baznīckungs.

Un arī batviņu viens, jeb biešu vīns, kur sarkano biešu sulai pievienotas tiek maizes garoziņas un viss tiek raudzēts. Ceram, ka ļoti labi sanāks, un šādu vīnu varot lietot kā tautas medicīnas līdzekli pēc brangākas svinēšanas.”

Vēl bez gastranomiskajiem labumiem, Mūka muzejā varēs iepazīties arī ar filozofa un dzejnieka Roberta Mūka dzīvesstāstu, darbiem un dzīves filozofiju, un sajust paša filozofa klātbūtni. Tāpat arī citās kafejnīcu vietās būs kāda pievienotā vērtība, turpina Laura Spundere: “Būs gan danči, gan kopīga dziedāšana, būs atrakcijas bērniem. Pilnīgi noteikti tās nav tikai mājas kafejnīcas, bet gan kompleksa iespēja atpūtai ar visu saimi.”

Un, ja gribās dzīvei piešķirt asumiņu, vārda vistiešākajā nozīmē, tad šajās brīvdienās ir jādodas uz vietu, kur mīl ķiplokus, uz Līvanu novada Turku pagasta “Zeltiņiem”: “Pie mums varēs nogaršot visus ķiploku produktus, kā arī ķiploku žagariņus un dažādas ķiploku uzkodiņas, kas nebūtu kā ēdieni, bet našķi, kas pagatavoti no mūsu produktiem,” uz saimniecību “Līvānu ķiploks” aicina saimniece Viola Reinholde, jo tikai esot uz vietas varēs uzzināt visu par un ap ķiplokiem: “būs stāstījums, varēs apskatīt saimniecību, viss kā pienākas saimniecībā – apskatīties, parunāties. Būs iespēja arī ko redzēt no ražošanas procesa.”

Un, ja jau esat Līvānos, tad iegriezieties arī Līvānu stikla un amatniecības centrā:

“Un mūsu stikla pūšanas darbnīcā var apskatīties kā tad top šis stikls, kā tas ir no karstas stikla masas veidot stikla izstrādājumu,”

stāsta centra vadītāja Ilze Griezāne, vedinot uz karstāko vietu Līvānos: “redzi tur ir karstā stikla masa, kas tiek uzņemta uz stikla pūtēja pīpes, uz tās garās trubas, un tā masa ir 1300 grādus karsta un stikla pūtējam visu jādara no attāluma ar tādiem pamatīgiem instrumentiem.” Te centrā ir atdzimušas vairāk nekā 100 gadus senās stikla pūšanas tradīcijas un stiklu, tāpat kā senāk, pūš Baltijā vienīgais sava aroda pratējs “Kā es saku, nebrauciet uz Murāno, te arī ir tāds pats karstums kā Itālijā un mūsu stikla pūšana arī ir tāpat kā Murāno salā Itālijā”.