Ja kaut kad nākotnē grāmatnīcu plauktos gozēsies, LLU docentes un vadošā pētnieces Dr.sc.ing. Ilgas Gedrovicas sarakstītā pavārgrāmata, tad, iespējams, tur būs kāda recepte, piemēram, „Īpašie salāti”, kas būs šāda: Ņemam 100 gramus kukaiņu un 50 gramus slieku, labi samaisām, pievienojam nedaudz kraukšķīgo circeņu un siseņu kājiņu, visu dekorējam ar vaboļu kāpuriem. Apetelīgi un veselīgi.
Ilga Gedrovica ir pētniece, kuras uzmanības lokā ir tas, ko ēdam un ko vēl tikai ēdīsim. Jaunu pārtikas produktu meklējumi savulaik sākušies ar topinambūru pētījumiem, vēlāk realizējušies veselīgās brokastu pārslās, bišu maizes pastilās un turku zirņu krekeros, bet šobrīd Ilga aizraujas ar domu par kaltētu slieku izmantošanu pārtikā. Tajās esot trīs reizes vairāk olbaltumvielu nekā liellopu gaļā. Zaļo gaismu olbaltumvielām, aminoskābēm , omega taukskābēm un dažādiem vitamīniem bagātie kukaiņi saņēmuši arī Eiropas līmenī - EK plānā „Pārtika 2030”.
Ilga Gedrovica ir arī to mūsdienu Latvijas 12 zinātnieku vidū, ar kuriem varat iepazīties Izglītības un zinātnes ministrijas veidotajā ikgadējā izstādē, kas aplūkojama Nacionālajā bibliotēkā, „#ZinātneLatvijai”. Bet to, kādas latviešu dziesmas Ilga klausās, uzzināsim LR2 „Nākotnes pieturā”. Starp citu, Ilgas brālēns ir populārais mūziķis un DJ Agris Semēvics - apliecinājums tam, ka mūzika un zinātne ir visai radniecīgas mākslas.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X