Arī jaunajā gadā, bet turpmāk ceturtdienu vakaros plkst. 19:05 LR2 skanēs raidījums „Nākotnes pietura”, kurā iepazīstināsim ar pārsteidzošo Latvijas zinātnes daudzveidību un interesantām personībām - latviešu zinātniekiem un pētniekiem, leposimies un priecāsimies par viņu darbiem un sasniegumiem. Protams, LR2 ir mūzikas radio, tāpēc raidījumā roku rokā kopā ar zinātni „soļos” mūzika - dziesmas, kuras izvēlējušies „Nākotnes pieturas” viesi.
Kad vēl svaigā atmiņā Ziemassvētku un Vecgada vakars, kad, ievērojot tautas tradīcijas, esam mielojušies 9 reizes, tad īstais laiks pievērsties pētījumiem par ēdienu, kulināro mantojumu, tradīcijām un vēsturi. „Nākotnes pieturas” viešņa, ēdiena kultūras pētniece un gastronomijas vēstniece Dr.art. Astra Spalvēna ir pārliecināta ka ēdiens ir pilntiesīgs akadēmisku pētījumu objekts, pašai debija kulinārijas mākslā 6 gadu vecumā bijusi ar pankūkām, maģistra darbā rakstījusi eseju par ēdienu kā mediju, bet nu jau Latvijas Kultūras akadēmijā aizstāvēta doktora disertācija „ Ēdiena adaptāciju zīmju sistēmās kultūrkontekstuālā analīze”, kas ir pirmais un pagaidām vienīgais Latvijas ēdienu kultūrai veltītais akadēmiskais darbs.
Astra savulaik izveidojusi blogu „Latvijas virtuve”, kas sācies ar rakstu par rasolu un tā vēsturi, turpinājumā viņas pētījumu uzmanības centrā bijusi Latvijā izdoto pavārgrāmatu vēsture, mūsu gastronomiskā identitāte un fermentēšanas tradīcijas, savukārt šobrīd aktuāls ir darbs pie projekta “Nacionālā identitāte: gastropoētiskais aspekts. Vēsturiskais, starpnacionālais un starpdisciplinārais konteksts”. Tā mērķis ir skaidrot, kādas funkcijas pilda ēdiena un dzēriena, to gatavošanas, kā arī ēdienreižu, garšas, baudas un viesmīlības tēlojums literārā tekstā un sasaistē ar nacionālās identitātes apzināšanos.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X