Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Septembrī Latvijas Radio 1 būs dzirdami četrdesmit četru bērnu oriģinālstāsti

Septembra svētdienās plkst. 10.35 Latvijas Radio 1 skanēs Radioteātra sagatavotie iestudējumi „Manas bērnības stāsts”, kuros būs dzirdami četrdesmit četru sākumskolas vecuma bērnu sacerējumu fragmenti par interesantākajiem, negantākajiem brīžiem un arī skumjākajiem notikumiem mazu bērnu dzīvēs. Darbu fragmentus lasīs Latvijas Nacionālā teātra aktieri Dita Lūriņa un Ainārs Ančevskis. Lasījumus iestudējis režisors Valdis Lūriņš, savukārt muzikālā pavadījuma autors ir komponists Valdis Zilveris.

Iestudējumi tapuši sadarbībā ar Latviešu valodas aģentūru, kas ik gadu organizē skolēnu radošo darbu konkursu, aicinot piedalīties ikvienu Latvijā vai pasaulē dzīvojošu skolēnu. Pērn konkursam atsaucās vairāk nekā 600 bērnu. Darbus vērtē īpaša žūrija, labākos no tiem apkopojot un izdodot grāmatas formātā. Klajā laists jau trīspadsmitais “Mans bērnības stāsts” izdevums, kura fragmenti ar Radioteātra starpniecību nu skan arī audio formātā.

““Manā bērnības stāstā” Latvijas dabas un cilvēku skaistuma novērtējums bērnu darbos ir tāds, ka cepuri nost un kāju virsū! Mani patiesi aizkustināja šī grāmata, un tas nemaz nenotiek tik bieži. Jā, kad latvieši liek par sevi runāt pasaulē, jā, “Latvijas lepnuma” ceremonijās, jā, Dziesmu un deju svētkos," atzīst režisors Valdis Lūriņš.

“Ne jau visi grāmatas autori kļūs par rakstniekiem, kaut gan man ir aizdomas, ka daži no viņiem būs izcili. Pats galvenais, ka skolotāji viņos ir iedēstījuši būtiskāko – būt brīviem! Jo vairāk ritēs laiks, jo vairāk šiem darbiem būs vēl viena liela virsvērtība. Tās būs kā savdabīgas enciklopēdijas, kas ļaus ieraudzīt un sajust laiku, kad šo stāstu un pārdomu autori vēl nebija pieauguši. Ieraudzīt Latviju,” piebilst V. Lūriņš.

Pirmajā radioteātra iestudējumā būs dzirdami fragmenti no Gulbīšu pamatskolas 2. klases skolnieces Gabrielas Kostigovas, Ogres sākumskolas 4.c klases skolnieces Danielas Majores, Valmieras Pārgaujas sākumskolas 4.e klases skolnieces Dārtas Asarītes, Rīgas Klasiskās ģimnāzijas 4.b klases skolnieces Annas Maļeckas, Krāslavas pamatskolas 2.a klases skolnieka Kristera Gapševičusa, Kalētu Mūzikas un mākslas pamatskolas 3. klases skolnieka Roberta Lindes, Ņūdžersijas Latviešu skolas 4. klases skolnieces Ellas Gulbes, Palsmanes pamatskolas 3. klases skolnieka Daniela Matišiņeca, Pļaviņu novada ģimnāzijas 4.b klases skolnieces Lauras Loritas Buševicas, Liepājas Centra sākumskolas 3.d klases skolnieces Martas Kursinskas, Līvānu 1. vidusskolas 5.b klases skolnieces Ievas Birzākas, Jelgavas 3. sākumskolas 6.c klases skolnieces Ilze Eizengraudas.

Atļaujamies padalīties ar izvilkumiem no dažu bērnu stāstiem un atziņām:

„Ar nepacietību gaidu, kad izaugšu liela. Iespējams, tad man jau būs daudz bērnības stāstu, kurus varēšu apkopot piedzīvojumu grāmatā. Bet katrs piedzīvotais mirklis manā bērnībā liek saprast: visskaistākā zeme un septītais pasaules brīnums man vienmēr būs Latvija.” Gabriela Kostigova, Gulbīša pamatskolas 2. klase.

„Esmu ļoti gandarīta, ka esmu piedzimusi saticīgā ģimenē, kur valda cieņa un mīlestība, kur visiem svarīgs darbs tieši Latvijā. Esmu ļoti pateicīga visiem cilvēkiem, kuri ir man likuši saprast, kas ir cilvēcība un atbildīga attieksme pret saviem pienākumiem, kā arī īsta un uzticīga draudzība.” Kristina Timšāne, Ilūkstes Raiņa vidusskolas 7.c klase.

„Man bērnība ir tik garšīga kā ābolu smalkmaizīte, kuru es lēnām kodīšu vēl vismaz piecus vai sešus gadus.”
Arije Lemans (Arye Lerman), Rīgas 34. vidusskolas 5.b klase.

Papildu informācijai:

Kaspars Zalāns

Latvijas Radio

Komunikācijas un multimediju daļas

sabiedrisko attiecību speciālists

Tālr.: 20037868 I kaspars.zalans@latvijasradio.lv