Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Vārda diena: Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Labdarības maratonā „Dod pieci!” jau saziedoti 53 856 eiro

Aizvadīta sabiedrisko mediju labdarības maratona „Dod pieci!” pirmā diennakts, un zināms, ka līdz 18. decembra plkst. 18:00 jau saziedoti 53 856 eiro. Visi labdarības maratonā iegūtie līdzekļi tiks novirzīti līdzcilvēku atbalstam ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem. Līdz maratona otrās dienas pēcpusdienai saņemti jau vairāk nekā 20 palīdzības pieteikumi mājokļa pielāgošanai un tehnisko palīglīdzekļu iegādei.

 „Dod pieci!” stikla studijā katru dienu viesojas sabiedrībā zināmi cilvēki, populāri mūziķi un eksperti, daloties pieredzē par risinājumiem vides pieejamības uzlabošanā un cilvēcīgākas sabiedrības veidošanā.

Valodniece un iekļaujošas valodas eksperte Aiga Veckalne sarunā ar „Dod pieci!” dīdžejiem dalījās pārdomās par iekļaujošu valodu. „Iekļaujoša valoda ir cieņpilna valoda. Tā ir valoda, kur notiek izvairīšanās no jokiem, aizvainojumiem, pārākuma sajūtas un sarkasma par konkrētām tēmām. Šīs tēmas patiesībā ir ļoti konkrētas, viena no tām ir cilvēka diagnoze. Runājot par šī gada tēmu „Dod pieci!”, ir svarīgi, lai mēs pajautātu pašiem cilvēkiem, kam ir funkcionāli traucējumi, kā viņi vēlas, lai mēs viņus dēvētu. Nereti definīcijas, kā šos cilvēkus sauc, izveidoja kāds cits, tādēļ ir īpaši svarīgi ieklausīties viņos pašos,” tā Aiga Veckalne. Tāpat valodniece aicina nelietot pretnostatījumu mēs un viņi: “Angļu valodā ir tāds teiciens, kas tulkojumā nozīmē – pagaidām spējīgi ķermeņi. To savulaik izveidoja cilvēki ar invaliditāti, kad viņiem apnika pretnostatījumi. Tie pagaidām spējīgie, jo invaliditāte var piemeklēt ikvienu. Kā saka Ivars Balodis no “Apeirona”, pret to nav potes”.”

Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis, viesojoties „Dod pieci!” stikla studijā atzina, ka šobrīd labdarības maratona „Dod pieci!” ietvaros saņemti jau vairāk nekā 20 palīdzības pieteikumi. Visbiežāk tiek lūgta palīdzība mājokļa pielāgošanai un tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai.

„Dod pieci!” stikla studijā viesojās arī tēmas vēstnese, Latvijas Radio žurnāliste Justīne Savitska, kura stāstīja, cik patiesībā izaicinoši ir ierīkot pacēlājus dažādās pašvaldībās. „Pacēlājā ierīkošana maksā patiešām dārgi. Tā kā tas ir pašvaldību pārziņā, tad šobrīd ir pašvaldības, kurās cilvēks nevar saņemt nekādu atbalstu. Pat, ja pašvaldība sedz kādu daļu izmaksu, tomēr līdzmaksājums, kas visbiežāk ir vairāki tūkstoši, ir pārāk liels, lai cilvēki to spētu atļauties.”

Katru dienu labdarības maratonā „Dod pieci!” ar saviem personīgās pieredzes stāstiem dalās arī cilvēki, kas paši ikdienā sadzīvo ar funkcionāliem traucējumiem, un ziedotāji.

Ziedotāja Ieva atzina, ka labdarības maratons „Dod pieci!” modina aizmigušo līdzcietību. „Strādāju skolā, kurā ir arī jaunietis ratiņkrēslā. Katru dienu redzu, cik tas ir grūti viņa tētim, kurš viņa ratiņkrēslu ceļ uz trešo stāvu. Tik daudziem cilvēkiem, ieskaitot pašu jaunieti, tiktu atvieglota ikdiena, ja tiktu veikti kaut nelieli remontdarbi un ierīkots pacēlājs,” pārliecināta Ieva.   

Ziedotāja Baiba dalījās aizkustinošā stāstā par savu nu jau mūžībā esošo tēti. Viņa norādīja, ka ir ļoti svarīgi nodrošināt vides pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem. „Manam tētim bija traumas rezultātā iegūti būtiski kustību traucējumi. Lai gan man bija vislabākais tētis pasaulē, es tā arī nekad neīstenoju savu sapni – ar viņu kopā apmeklēt džeza koncertu. Pirms 25 gadiem tas vispār nebija iedomājams,” tā Baiba.

Pēdējās diennakts laikā „Dod pieci!” uzstājušies daudzi sabiedrībā iemīļoti mūziķi – grupa Carnival Youth, dziedātāja Linda Leen, mūziķi Ralfs Eilands, Lauris Reiniks, grupa Very Cool People, apvienība „Kreisais Krasts”, kas izpildīja labdarības maratona „Dod pieci!” himnu, dziedātāja Kato, grupa „Laika suns”, Rihards Lībietis un daudzi citi.

Skrienošais DJ Grēviņš pieveicis jau otro 42 km maratonu

Stikla studijas dīdžeji regulāri sazinās arī ar skrienošo dīdžeju Tomu Grēviņu, kurš “Dod pieci!” pirmajās divās dienās jau noskrējis divus 42 km maratonus. Vakar distance noskrieta Rīgā,  pateicoties sadarbībai ar uzņēmumu “Bonava Latvija”. Šodien – Ventspilī, par ko paldies jāsaka uzņēmuma „Circle K” vismaz 10 000 eiro ziedojumam. Vēl gaidāmi trīs skrējieni – Liepājā, Cēsīs un maratona noslēguma dienā atkal Rīgā.

 

“Dod pieci!” ziedošanas iespējas

Ikviens var ziedot līdzekļus “Dod pieci!” apmaiņā pret mīļākās dziesmas atskaņošanu Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ēterā. Labdarības maratona laikā Latvijas Radio 5 – Pieci.lv radio skanēs tikai par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. Ziedojumus, sākot no 5 eiro, var veikt mājaslapā www.dodpieci.lv.

Skaidras un bezskaidras naudas ziedojumus var veikt arī labdarības maratona ”Dod pieci!” stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā. Ziedojot klātienē, maratona organizatori lūdz ievērot drošības ierobežojumus un 2 metru distanci.

Tāpat skaidras un bezskaidras naudas ziedojumi tiek pieņemti arī „Circle K” degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā.

Sabiedrisko mediju labdarības maratona “Dod pieci!” ietvaros noris arī labdarības izsoles, kurās tiek piedāvātas unikālas lietas, kas pieder Latvijā un pasaulē zināmiem cilvēkiem, kā arī dažādi piedzīvojumi un notikumi. Sekot līdzi aktuālajām labdarības izsolēm var www.izsole.dodpieci.lv    

Kā katru gadu – visi ziedojumi 100% apmērā tiek novirzīti labdarības mērķim caur ilggadējo ziedojumu partneri Ziedot.lv. Šogad palīdzības pieteikumu apkopošanā un atbalsta piešķiršanā cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem iesaistās invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” – nevalstiskā organizācija, kas jau gandrīz 25 gadus diendienā iestājas par vides pieejamības jautājumiem.

 

Par labdarības maratonu “Dod pieci!”

 

No 17. līdz 23. decembrim Vecrīgā, Doma laukumā, izbūvētajā stikla studijā uz 154 stundām tika ieslēgti Latvijas Radio 5 - Pieci.lv dīdžeji – Magnuss Eriņš, Linda Samsonova un Elīna Baltskara, lai sešarpus diennakšu garumā tiešraidē atskaņotu tikai par ziedojumiem izvēlētas dziesmas.

“Dod pieci!” tiešraidei var sekot līdzi sabiedriskajos medijos un mājaslapā dodpieci.lv.

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Labdarības maratona virsmērķis ir cilvēciskāka vide – katrs “Dod pieci!” stāsts ir par to, kur mums kā sabiedrībai ar sevi vēl jāstrādā.

“Dod pieci!” organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneri ir labdarības organizācija Ziedot.lv un invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons”. Labdarības maratona norises partneri ir Luminor banka un “Circle K”, komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra NORD DDB Riga.

Labdarības maratona „Dod pieci!” projekta lapas www.dodpieci.lv izveidi nodrošina digitālā satura mārketinga aģentūra “New Black”, informatīvi atbalsta “Visual Media”, “Clear Channel” un “Dscreens”. Stikla studijas baneru druku nodrošina digitālās drukas uzņēmums Magnum NT. Ziedot.lv labdarības izsoļu partneris ir “Pērkam Kopā”. Par studijas gaismu uzbūvi un aprīkojumu, tostarp vides pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem, rūpējas kompānija NA. Epidemioloģisko prasību nodrošināšanai Centrālā Laboratorija nodrošina stikla studijas dīdžeju testēšanu un Covid-19 antigēnu testus visiem labdarības maratona „Dod pieci!” darbiniekiem un stikla studijas viesiem. Dažāda veida atbalstu snieguši vēl vairāk nekā 20 uzņēmumu. 

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Radio

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv