Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 4 rīta programmai „Doma laukums” jau 30!

Ceturtdien, 1. oktobrī, Latvijas Radio 4 rīta informatīvi analītiskā programma “Doma laukums” atzīmēs trīsdesmito gadskārtu. Dzimšanas diena tiks atzīmēta ar īpašu jubilejas koncertu „Kvarķirņika” jeb mājas koncerta stilā, lai steidzīgajā ikdienā apstātos un atrastu laiku mierpilnam vakaram draugu lokā. Tāpat jubilejas ietvaros notiks dažādas aktivitātes, iesaistot uzticīgos klausītājus un programmas veidotājus.

“Doma laukums bija pirmais Latvijas Radio tiešā ētera raidījums. Kopš pirmsākumiem, protams, daudz kas ir attīstījies un pilnveidojies, bet viena lieta ir palikusi nemainīga: raidījuma mērķis un spēja būt pirmajiem aktualitātēs, kā arī saglabāt balansu starp jaunāko aktualitāšu atspoguļošanu un jau notikušā analīzi,” saka “Doma laukuma” producente Anastasija Osmolovska.

Latvijas Radio valdes locekle programmu attīstības jautājumos Sanita Dika-Bokmeldere uzsver, ka Latvijas Radio 4 – Doma laukums ir īpaša loma sabiedrības integrācijā: “Doma laukumam ir nozīmīga loma mazākumtautību informēšanai par aktualitātēm mūsu valstī, katru dienu veidojot lielu apjomu oriģinālsatura. Latvijas Radio 4 ir vienīgā programma Latvijā, kas uzrunā dažādas mūsu valstī dzīvojošas tautības viņu valodās, stāstot par aktualitātēm kultūrā, ekonomikā, iekšpolitikā, ārpolitikā un daudzās citās jomās”.

Savukārt ilggadējais programmas vadītājs Andrejs Hutorovs, kurš rīta ēteros dzirdams kopš 1994. gada, uzsver: “Raidījums jau trīsdesmit gadu garumā ir bijis un paliek mūsdienīgs klausītāju sabiedrotais, kas palīdz mosties, sakopot domas un sekot līdzi notiekošajam”.

Raidījums „Doma laukums” sāka skanēt 1990. gada 1. oktobrī un ir uzskatāms par Latvijas Radio 4 pirmsākumiem. Pilnā 24 stundu diennakts apraidē Latvijas Radio 4 – Doma laukums sāka skanēt 2002. gadā. „Doma laukums” ir plaša spektra programma, kurā ietilpst aktuālās ziņas, intervijas, viedokļi, komentāri un mūzika.

Jubilejas koncerts 1. oktobrī plkst. 18.00

Svētku koncertā skanēs gruzīnu-armēņu izcelsmes dzejnieka un dziesminieka Bulata Okudžavas daiļrade. Bulats Okudžava ir sacerējis vairāk nekā divsimt dziesmu, kuru motīvos bieži izmantojis Kaukāza tautas eposu teikas, un iedvesmojis vairākus citus Krievijas bardus, to skaitā Vladimiru Visocki un Juriju Vizboru. Viņa dziesmas izpildīs Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise un direktore Dana Bjorka, kā arī aktieri Anna Marija Ivana, Nikolajs Gruņičevs un Ņikita Osipovs. Aktieru ansamblis performanci dēvē par “Kvarķirņiku”, lai mājas atmosfērā radītu dvēselisku un patiesu sajūtu pilnu vakaru.

Koncerta tiešraidei video formātā ikviens varēs sekot līdzi 1. oktobrī plkst. 18.00 Latvijas Radio 4 Facebook kontā. Savukārt ēterā koncerts būs dzirdams svētdien, 4. oktobrī, plkst. 21.00.

Iespēja kļūt par Latvijas Radio 4 kolēģi “uz stundu”

Septiņiem uzticīgākajiem un atraktīvākajiem Latvijas Radio 4 klausītājiem svētku nedēļā būs iespēja  piedalīties “Doma laukums” tapšanā. Līdz 25. septembrim interesenti var pieteikties uz „Kolēģis uz stundu” (“Коллегa на час”) jeb iespējai no 28. septembra līdz 4. oktobrim uz stundu apmeklēt Latvijas Radio 4 studiju darbībā un sekot līdzi raidījuma vadītāju gaitām. Interesenti var pieteikties, aizpildot šo veidlapu.

Tāpat jubilejas ietvaros laika posmā no 1. līdz 10. oktobrim “Doma laukuma” producenti, korespondenti un raidījuma vadītāji sociālajos tīklos ļaus ielūkoties viņu profesionālajās un  privātajās gaitās. Instagram stāstos sekotāji varēs redzēt, kā raidījuma veidotāji tiek pie idejām, aicina viesus, veido saturu un pavada brīvo laiku: ved bērnus uz skolu, apmeklē sporta zāli, nodarbojas ar hobijiem u.tml.

Latvijas Radio 4 ieņem stabilu pozīciju klausītāko mazākumtautību valodās raidošo radio staciju vidū - Kantar TNS 2020. gada ziemas – pavasara dati liecina, ka Latvijas Radio 4 nedēļā sasniedz vairāk nekā 151 tūkstoti klausītāju.

Papildu informācijai:
Kaspars Zalāns

Latvijas Radio

Komunikācijas un multimediju daļas

sabiedrisko attiecību speciālists

Tālr.: 20037868

E-pasts: kaspars.zalans@latvijasradio.lv