Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 2 saulgriežus jau tradicionāli ieskandinās ar Gadsimta garāko Līgodziesmu

Gatavojot īpašu Līgo svētku programmu, Latvijas Radio 2 jau piekto gadu klausītājiem sarūpējis Gadsimta garāko Līgodziesmu, kas vasaras saulgriežos, 21. jūnijā, no saullēkta līdz saulrietam vīsies cauri skanīgā dziedājumā gan še pat Latvijas novados, gan ārpus valsts robežas. Komponista Kristapa Krievkalna interpretācijā Līgodziesmā apvienosies divi desmiti folkloras kopu un ansambļu, visas dienas garumā radot unikālu līgotni teju 20 minūšu garumā. Līgosvētku programmu piedāvās arī citi Latvijas Radio kanāli, atskaņojot skaistākās līgodziesmas un stāstot par līgošanas tradīcijām gan Latvijā, gan kaimiņvalstīs. Savukārt Pieci.lv aicina – ja līgodziesmu kādam par daudz, mūzikas straumēšanas vietnē Spotify pieejams latviešu dziesmu saraksts „Līgo bez līgo”.

Vasaras saulgriežos unikāls Gadsimta garākās līgodziesmas pirmatskaņojums

„Latvijas Radio 2 jau piekto gadu, apvienojot dziedātājus visā Latvijā un ārpus tas, īpaši atzīmē vasaras saulgriežus, skandinot Gadsimta garāko Līgodziesmu. Šogad, sekojot aktuālajiem notikumiem un ievērojot piesardzību, esam mainījuši Līgodziesmas norises formātu – saulrieta klātienes sadziedāšanās Doma laukumā izpaliks. Taču galvenā ideja – stiprināt kopības izjūtu latviešiem tik tuvā veidā – vienojoties kopīgā līgotnē, ir saglabāta. Šoreiz esam aicinājuši talkā komponistu Kristapu Krievklanu. Es ticu, ka kopā sanākšana, ik pa stundai nodziedot pantu no malu malām, radīs maģisku izjūtu un, galu galā, - saulrietā arī unikālu kopdarbu teju 20 minūšu garumā,” saka Latvijas Radio 2 galvenais satura redaktors un vadītāja p.i. Kaspars Mauriņš.

Līgodziesmu 21. jūnija agrā rītā, līdz ar saullēktu plkst. 4:29, Latvijas Radio 2 tiešraidē aizsāks etnomūziķes Katrīna un Laima Dimantas. Visas dienas garumā Līgodziesma pantu pa pantam vīsies no Latvijas austrumiem uz rietumiem: Latvijas Radio 2 ētera personības sazināsies ar dziedātājiem no Rīgas, Līgatnes, Salacgrīvas, Strenčiem, Madonas, Ciblas, Rēzeknes, Līvāniem, Daugavpils, Baldones, Iecavas, Tērvetes, Saldus, Pāvilostas, Alsungas, Ventspils, Rojas, Jūrmalas, Jaunmārupes, kā arī ar latviešu folkloras kopu no Luksemburgas. Saulrietā, plkst. 22:22, Līgodziesma apvienos visus kolektīvus un atgriezīsies Latvijas Radio 2 studijā - ēterā skanēs komponista Kristapa Krievkalna aranžētās 2020. gada Gadsimta garākās Līgodziesmas pirmatskaņojums.

Latvijas Radio 2 projekts „Gadsimta garākā Līgodziesma” šogad tapis ar Rimi atbalstu.

Latvijas Radio 2 – Līgo svētku radio

Savukārt Līgo svētku vakarā, 23. jūnijā, plkst. 21:00 Latvijas Radio 2 klausītājiem sarūpēts koncerts „Trejdeviņas ziņģes vainagā”, kurā skanēs iemīļotas latviešu zaļumballes dziesmas Andra Baltača, Artūra Reinika, Arta Šimpermaņa, Silvestra Lorenca, Gunta Skrastiņa un Oranžā kora meiteņu izpildījumā. Latvijas Radio 2 Līgo ticējums vēsta: Ja visi sirsnīgi līgo, tad studijā ierodas pats Maestro Raimonds Pauls!

No plkst. 22:30 līdz pusnaktij par Līgo nakts ballītes atmosfēru ēterā rūpēsies Kaspars Markševics, bet pēc pusnakts skanēs lustīgākās dziesmas dzimtajā valodā.

Koncertieraksts „Trejdeviņas ziņģes vainagā” top Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Latvijas Radio 1  - tradīcijas Latvijā un kaimiņos

Latvijas Radio 1 raidījums „Ka labāk dzīvot” Līgo dienas rītā, 23. jūnijā, pēc plkst. 9 kopā ar Latvijas Kultūras akadēmijas profesori, socioloģijas doktori Andu Laķi runās par latviešu svētku tradīcijām un to transformāciju mūsdienās. Gatavojoties līgošanai, raidījuma vietotāji sazināsies arī ar kolēģiem Lietuvā un Igaunijā, lai uzzinātu, kādas vasaras saulgriežu tradīcijas kopj mūsu kaimiņi.

Līgotnes un latviešu mūzika arī Klasikā

Pirmdien, 22. jūnijā, pēc plkst. 11, gatavojoties svētkiem, Latvijas Radio 3 – Klasika aicina klausīties latviešu koklētājas Laimas Jansones, igauņu ģitārista Andrē Mākera un lietuviešu multiinstrumentālista Sauļus Petreika koncertprogrammu „Trīs upes”, kas pērn izskanēja Vīlandes festivālā. Savukārt vakarā plkst. 18:00 tiešraidē no koncertzāles „Ave Sol” būs dzirdams kamerkora „Ave Sol” vasaras saulgriežu koncerts, kurā skanēs Ērika Ešenvalda, Jāzepa Mediņa, Emiļa Melngaiļa un citu izcilu komponistu mūzika.
Līgo dienā, 23. jūnijā, plkst. 11:10 skanēs muzikāls uzvedums „Vilkam tāda dvēselīt’”, kas pirmatskaņojumu piedzīvoja 2018. gada Dziesmu un deju svētkos. Tajā 12 bērnu vokālie ansambļi no visas Latvijas izdzied stāstu par divām atšķirīgām pasaulēm – cilvēkiem un vilkiem. Savukārt vakarā klausītājus vienos latviešu mūzika un skanīgās līgotnes.

Jāņu dienā, 24. jūnija vakarā, plkst. 19:30 Klasikā pirmatskaņojumu piedzīvos Pētera Vaska Altkoncerts Maksima Risanova un Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga ieskaņojumā.

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas un multimediju daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv