Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio gandarīts par valdības lēmumu piešķirt papildu finansējumu sabiedriskajiem medijiem

Šodien, 6. novembrī, Ministru Kabineta ārkārtas sēdē valdība lēma atbalstīt priekšlikumu par viena miljona eiro piešķīrumu sabiedriskajiem medijiem 2020. gadā. Finansējuma mērķis  ir stiprināt sabiedrisko mediju kapacitāti un izlīdzināt algu atšķirību nozarē strādājošajiem. Latvijas Radio pauž gandarījumu, norādot, ka plānotās reformas, kuru īstenošanai nepieciešami 750 000 eiro, atbalsta gan visas Latvijas Radio struktūrvienības, gan Arodbiedrība.  Tas ir nozīmīgs ieguldījums Latvijas Radio attīstībā un virzībā uz mūsdienīgu sabiedrisko mediju.

„Kopš vasaras Latvijas Radio vadība, Arodbiedrības pārstāvji un darbinieki ir ļoti aktīvi skaidrojuši un aizstāvējuši pozīciju par nepieciešamību pēc papildu finansējuma Latvijas Radio darbinieku atalgojumam un sekmīgai Radio attīstībai.   Mums ir neapgāžama argumentācija un  precīzi aprēķini plānoto 750 000 izlietojumam līdz pēdējam eirocentam. Ieguldītais darbs ir vainagojies ar rezultātu, par ko šodien varam būt gandarīti. Piešķirtais miljons eiro sniedz iespēju pietuvināt Radio un sabiedrisko mediju portāla lsm.lv darbinieku atalgojumu Latvijas Televīzijas darbinieku atalgojumam, kā arī Radio gadījumā veikt strukturālās reformas,”  norāda Latvijas Radio valdes locekle finanšu jautājumos Mārīte Tukiša.

Latvijas Radio izstrādātais efektivitātes un strukturālo reformu plāns 2020. – 2022. gadam apliecina Latvijas Radio gatavību stiprināt darbinieku kapacitāti un tehnoloģisko bāzi, kā arī rada pārliecību par Radio piešķirto valsts budžeta līdzekļu 750 000 eiro apmērā racionālu izmantošanu, kas vērsta uz sabiedriskā medija ilgtspējīgu attīstību, organizācijas struktūras un darba procesu efektivizāciju, kā arī tehnoloģisko un satura veidošanas modernizāciju.

Tas paredz organizācijas matricas struktūras ieviešanu, stiprinot analītiskās žurnālistikas, multimediālā satura un IT kapacitāti, kā arī paredz izveidot satura redkolēģijas un Inovāciju laboratoriju. Tāpat paredzēts konsolidēt administratīvās un atbalsta funkcijas optimizēt ētera nodrošināšanas un montāžas funkcijas, lai mazinātu manuālo darbu un nākotnē to pašu darbu varētu veikt mazāk cilvēku, par to saņemot konkurētspējīgu atalgojumu. Strukturālo reformu pasākumu ietvaros paredzēts pabeigt arī uz rezultātu vērstas darba samaksas, darba novērtēšanas un motivācijas sistēmas ieviešanu.

„No plānotajiem 750 000 eiro nākamgad vairāk nekā 250 tūkstoši tiks novirzīti investīcijām tehnoloģiskā parka atjaunošanai. Analītiskās un pētnieciskās žurnālistikas nodaļas izveidei, kas ietver arī vienas jaunas štata vietas izveidi, nepieciešami papildus 32 760 eiro. Tāpat plānā iekļauti 74 329 eiro  4 jaunu štata vietu izveidei, nodrošinot papildspēkus IT daļai un multimediālā satura veidošanai, izlietojot. Paredzēts pabeigt darba samaksas reformu, izlīdzinot atalgojumu starp līdzīga darba veicējiem, kuri šobrīd saņem atšķirīgu atalgojumu pat pārsimts eiro amplitūdā, kā arī ieviest uz rezultātu vērstu darba samaksas un motivācijas sistēmu, kam kopumā nepieciešami 325 708 eiro,” skaidro Tukiša.

Kā zināms, 2020. gada valsts budžeta izstrādes procesā pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa priekšlikuma koalīcijas partijas vienojās vienu miljonu eiro nākamajā gadā piešķirt sabiedrisko mediju atalgojuma celšanai.

Reformu plāns no Latvijas Radio puses, tostarp detalizēti finanšu aprēķini, ir iesniegti kapitāldaļu turētājam – Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, kura lems par finansējuma sadalījumu sabiedriskajiem medijiem.

 

Informāciju sagatavoja:

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas un multimediju daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv