Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio veido īpašu programmu Baltijas ceļa 30. gadadienas atcerei

23. augustā aprit 30 gadi, kopš 1989. gadā divi miljoni Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju sadevās rokās 600 km garā Baltijas ceļā. Tā bija vērienīgākā miermīlīgā protesta akcija Baltijas valstu vēsturē, kurā trīs Baltijas valstis apliecināja vienotību cīņā par neatkarības atgūšanu. Visu mēnesi ar kulmināciju nedēļā no 19.- 23. augustam Latvijas Radio skanēs īpaša programma ar cilvēkstāstiem, atmiņām par nozīmīgo notikumu un, protams, mūziku, kas tekstos un zemtekstos ir iedvesmojusi cilvēkus  Atmodai.

„Baltijas ceļš ir nozīmīgs pagrieziena punkts Latvijas un Baltijas vēsturē. Latvijas Radio kā sabiedriskā medija uzdevums ir atcerēties un stāstīt par šiem notikumiem, lai mūsu kopīgajā atmiņā tie nepazustu, tāpēc visi Latvijas Radio kanāli ir sagatavojuši īpašu Baltijas Ceļa 30. gadskārtai veltītu programmu. Nenoliedzami visspēcīgāk skan personiski cilvēkstāsti, savukārt emocionālo noskaņu atsauc atmiņā Atmodas laika mūzika, kas būs dzirama Latvijas Radio kanālos,” stāsta Latvijas Radio valdes locekle programmu attīstības jautājumos Sanita Dika-Bokmeldere.

Izcels mūzikas īpašo lomu tautas Atmodai

Jau no 1. augusta Latvijas Radio 2 ēterā skanēs rubrika "Baltijas ceļam – 30. 600 kilometru 600 dziesmās!". Atzīmējot Baltijas ceļa trīsdesmito gadadienu, ik stundu katrs Baltijas ceļa kilometrs tiks godināts ar īpašu dziesmu.

Ēterā skanēs dziesmas, kuras ne tikai veltītas tieši Baltijas ceļam, bet arī tās, kas radušās Atmodas laikā vai krietni pirms tā un simboliski vedušas mūs uz Atmodu, kā arī iedvesmojušas Brīvībai caur drosmīgu autoru tekstiem, bet visvairāk jau zemtekstiem, par kuriem varam teikt -  „savējie sapratīs”. To vidū būs rokoperas “Lāčplēsis” jaudīgie darbi, Ievas Akurateres izpildītā lūgšana “Manai tautai”, Mārtiņa Brauna “Pērkons. Saule. Daugava” un daudzas citas. Tāpat skanēs arī tās kompozīcijas, kas tapušas pēc Baltijas ceļa un turpina mūs iedvesmot, palīdz būt vienotiem un stipriem. Apjomīgo dziesmu atlasi veikusi LR2 ētera personība Baiba Palkavniece.

Godinās Baltijas mūziķus un komponistu darbus

Latvijas Radio 5 – pieci.lv gatavo īpašu pārsteigumu ne tikai saviem, bet arī Lietuvas un Igaunijas sabiedrisko mediju klausītajiem. Šoreiz simboliski rokās sadosies radiostacijas - trīs Baltijas valstu populārākie mūziķi vienlaicīgi visās trīs Baltijas valstīs stāstīs par sev tuvu mūziku, kurā ir vērts ieklausīties un gūt iedvesmu. Katrs mūziķis runās savā dzimtajā valodā, kas nozīme, ka latviešu valoda izskanēs gan Lietuvas, gan Igaunijas medijos, savukārt pieci.lv ēterā dzirdēsim gan igauņu gan lietuviešu mēlē runājošos mūziķus. Tiks nodrošināts tulkojums.

Latvijas Radio 3 - Klasika programmā 23.augustā, katras stundas sākumā visas dienas garumā, būs dzirdami Baltijas valstu mūzikas akcenti. Muzicēs ansambļi un orķestri, kuros apvienoti latviešu, lietuviešu un igauņu mūziķi.

Vakara programmā no plkst. 19:10 skanēs Štutgartes Dienvidrietumvācu Radio vokālais ansamblis (SWR Vocal Ensemble) koncerta Baltikum ieraksts ar izcilu Baltijas komponistu mūziku programmā: Maija Einfelde, Andris Dzenītis un Pēteris Vasks (Latvija), Arvo Perts (Igaunija), Juste Janulīte un Rītis Mažulis (Lietuva).

Plkst. 20:30 Latviešu klasiķa Alfrēda Kalniņa 140. gadskārtai veltīts raidījums ar plašu viņa daiļrades retrospektīvu, ieskaitot Pērnavas periodā (1903–1911) tapušos darbus. Plkst. 21:00 skanēs tiešraide no festivāla BBC Proms koncerta Karaliskajā Alberta zālē Londonā ar izcilo latviešu diriģentu Andri Nelsonu un viņa vadīto Leipcigas Gewandhaus orķestri. Programmā: līdzās sakrālajiem Johana Sebastiāna Baha ērģeļdarbiem skanēs Antona Bruknera pēdējā pabeigtā - Astotā simfonija, kas monumentalitātes iespaidā reizēm dēvēta par „Apokaliptisko”.

LR1 un LR4 piedāvās vēstures retrospekciju un cilvēkstāstus

Ieskandinot Baltijas ceļa nedēļu, 19.augustā Latvijas Radio Ziņu dienests piedāvās apjomīgu analīzi par 1989. gada solidaritātes apliecinājuma mītiņiem Baltijas ceļa atbalstam Berlīnē, Maskavā, Stokholmā un citviet pasaulē. Būs dzirdamas intervijas ar latviešiem un cittautiešiem - tā laika aktīvistiem, kuri organizēja atbalsta mītiņus. Skaidrosim, cik viegli bija atrast atbalstu brīvības idejām citās valstīs, un to ko par Latviju mītiņu rīkotāji domā šobrīd.

Tāpat plašu notikumu izklāstu un informāciju par to, kā visā Latvijā tiks atzīmēta Baltijas ceļa 30. gadadiena, svinību nedēļā ik dienas varēs dzirdēt raidījumā „Labrīt”. LR1 raidījumos „Kā labāk dzīvot” un „Krustpunktā” tik aktualizēta ar Baltijas ceļu saistītā tematika izbraukuma tiešraidēs no Valmieras 23. augustā.

Savukārt Latvijas Radio 4 rīta raidījumā "Doma laukums" (Домская площадь) visas nedēļas garumā no 19. līdz 23. augustam par godu Baltijas ceļa trīsdesmitgadei īpašā rubrikā runās par Baltijas ceļa rezultātiem, nozīmi un aculiecinieku pieredzes un atmiņu stāstiem. 20. augustā skanēs raidījuma "Dzīvā vēsture" (Живая история) speciālizlaidums, kurā 1989. gada vēsturiskos notikumus atcerēsies Latvijas Tautas frontes vadītājs Dainis Īvāns, bet 23.augustā raidījumā "Izklāstā" (Подробности) atskatīsimies, kā Baltijas ceļa trīsdesmitgades nedēļa aizvadīta pasākumos Latvijā un ārzemēs.

Nodrošinās atceres svinīgo pasākumu tiešraidi

23. augustā no plkst. 18:45-19:45 Latvijas Radio 1 ētera būs dzirdama tiešraide no svinīgā notikuma „Baltijas ceļam 30” pie Brīvības pieminekļa. Pasākuma piedalīsies Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Latvijas Tautas frontes bijušais priekšsēdētājs Dainis Īvāns, galvenās lomas atveidotāja filmā „Bille” Rūta Kronberga, koris „Pa Saulei” diriģenta Jāņa Ozola vadībā, solists Jānis Buķelis, hiphopa mūziķis Ozols, mūziķi Kristapa Krievkalna vadībā un Latvijas Nacionālā teātra aktieris Jēkabs Reinis. Režisors Jānis Mūrnieks, scenogrāfs Uģis Bērziņš.

 

Papildu informācijai:

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas un multimediju daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv