Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Podkāstā „Dokumentārijs” personīgs dokumentālais stāsts par dzimtas meklējumiem

 

No 31. janvāra populārākajās audio satura straumēšanas platformās pieejams Latvijas Radio dokumentālās žurnālistikas podkāsta „Dokumentārijs” jaunākais stāsts „Mammas lieta”. Dokumentālā stāsta četrās epizodēs raidieraksta veidotāja, valodniece Aiga Veckalne atklāj personīgu stāstu par savu vecmammu un mammu.

„Mammas lieta” ir dokumentāls detektīvs audio formātā, kurā Aiga Veckalne – trešā dzimtas sieviete – pēc gadu desmitiem šķetina tuvinieku izvēles padomju sistēmā.

„Veidojot šo stāstu, uzzināju ne tikai to, kā un kāpēc mana mamma nokļuva Latvijas bērnunamu sistēmā, bet arī labāk sapratu viņas un manas vecāsmātes raksturu un rīcību, kā arī laikmeta vēsturisko situāciju. Tieši 20. gadsimta 50. gadu trūkums un padomju iekārtas bezpersoniskā attieksme pret cilvēkiem noteica manas mammas dzimtas sieviešu likteņus. Tas ir atklāts un personīgs stāsts, un nav viegli  to publiskot, taču esmu pārliecināta, ka tas iedvesmos arī citus – izpētīt savus radurakstus un likteņa pavērsienus dzimtā, meklēt arhīvu dokumentus, uzdot jautājumus, kas vienmēr urdījuši, kā arī labāk iepazīt pašiem sevi,” norāda dokumentālā stāsta „Mammas lieta” veidotāja Aiga Veckalne.

Raidieraksts veidots Latvijas Radio podkāstam „Dokumentārijs”. Dokumentālā stāsta autore ir Aiga Veckalne, redaktore – Dace Krejere, skaņu režisors – Ivo Tauriņš, vizuālo identitāti veidoja Beāte Bērziņa. Producente – Justīne Savitska. Aigas Veckalnes veidotais dokumentālais stāsts no 31. janvāra pieejams populārākajās audio satura straumēšanas platformās, Latvijas Radio mobilajā lietotnē, Latvijas Radio YouTube kontā https://youtube.com/playlist?list=PLR2yUDK6PMAgVlfTVB601qF4-VKGy_Jg5, kā arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv: https://www.lsm.lv/mammas-lieta.

 

Video, kurā podkāsta autore stāsta par „Mammas lietu” pieejams šeit: https://www.youtube.com/watch?v=bXXqkn2KA-A

 

Par podkāstu „Dokumentārijs”

 

Podkāsts „Dokumentārijs” attīsta kvalitatīvu dokumentālās žurnālistikas audio žanru Latvijā. Raidierakstu mērķis ir ne tikai iepazīstināt klausītājus ar dažādiem autentiskiem, atklātiem un spilgtiem stāstiem, bet arī attīstīt dokumentālās žurnālistikas žanru Latvijā.

 

Pirmajā „Dokumentārijs” ciklā „Miers ar tevi!” četru epizožu ietvaros tika stāstīts par homoseksuālu cilvēku attiecībām ar baznīcu, otrajā stāstā „Vajadzēs noģērbties” tika runāts par seksuālu vardarbību kāda ārsta kabinetā tepat Latvijā, savukārt trešais stāsts vēstīja par dzīvi pēc diagnozes „krūts vēzis”. Savukārt dokumentālajā stāstā „Karš Ukrainā” trīs epizodēs Indra Sprance stāstīja par Ukrainas iedzīvotāju pieredzēto Bučā, Borodjankā, Irpiņā un citviet Kijivas pievārtē. Ukrainā redzēto Indra Sprance turpināja arī dokumentālajā stāstā „Palikt dzīvam okupuācijā”. Visi šie stāsti guva lielu klausītāju atsaucību un izraisīja plašu rezonansi. Podkāsts “Dokumentārijs” pieejams Latvijas Radio mājaslapā - https://ej.uz/Dokumentarijs, LSM.lv, podkāstu straumēšanas platformās un Latvijas Radio mobilajā lietotnē.

 

Par Latvijas Radio podkāstiem

 

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 160 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi: „Runājam par skriešanu ar Tomu Grēviņu”, podkāsts jauniešiem „5 zem 25”, raidieraksts par karu Ukrainā „Drošinātājs” un „Предохранитель” krievu valodā, sarunas jauniešiem par dzīves jēgu “Kā ir būt”, mentālajai veselībai veltītais podkāsts “Vai tas ir normāli?”, podkāsts par podkāstiem Latvijā “Raidnīca”, sarunas par emocionālo un garīgo veselību caur mākslinieku pieredzes stāstiem “Mākslinieks pie mikrofona”, latgaliešu literatūrai veltītais podkāsts “Puslopys”, audio stāstu krājums “100 deči Latvijai”, kā arī pirmais dokumentālās žurnālistikas podkāsts Latvijā „Dokumentārijs”. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu krievu valodā, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu “В гостях у книжки” un zinātnei veltīto “Природа вещей”. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs.

 

Papildu informācija:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv