Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Vārda diena: Vēsma, Fanija

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Podkāstā “Dokumentārijs” jauns dokumentālais stāsts par karu Ukrainā

No 9. maija populārākajās satura straumēšanas platformās pieejams Latvijas Radio dokumentālās žurnālistikas podkāsta “Dokumentārijs” jaunākais stāsts “Karš Ukrainā”. Dokumentālajā stāstā podkāsta veidotāja, žurnāliste Indra Sprance trīs epizodēs stāsta par Ukrainas iedzīvotāju pieredzēto Bučā, Borodjankā, Irpiņā un citviet Kijivas pievārtē.

“9. maijs Latvijā  daudzus gadus ir bijusi diena, kad daļa mūsu valsts iedzīvotāju atbilstoši padomju tradīcijām svin Uzvaras dienu. Tie ir “krievu pasaules” svētki, kas tur tiek svinēti, un šis podkāsts ir mana atbilde uz šiem svētkiem. Tajā stāstu, ko pieredzējuši Ukrainas cilvēki teritorijās, kuras aptuveni mēnesi bija ieņēmuši Krievijas karavīri. Spīdzināti un noslepkavoti civilliedzīvotāji, ņirgāšanās, pazemošana, izvarošanas, laupīšanas un demolēšanas – tāda ir tā “krievu pasaule” Ukrainā,” stāsta Latvijas Radio žurnāliste Indra Sprance.

Dokumentālā stāsta „Karš Ukrainā” trīs epizodes ir tapušas pēdējo divu mēnešu laikā, kad Indra Sprance kopumā ir pavadījusi trīs nedēļas Ukrainā. Tur viņa dokumentēja iedzīvotāju pieredzēto Krievijas armijas pilnībā vai daļēji ieņemtajās teritorijās Kijivas pievārtē, kā arī gatavošanos pašaizsardzībai Ukrainas rietumos.

Pirmajā epizodē “Elle zemes virsū”  Indra stāsta par Bučā pieredzēto, tai skaitā, civilliedzīvotāju līķiem ielās un masu apbedījuma vietā. Tāpat tiek izstāstīts arī kādas sievietes stāsts – par to, kā viņai izdevās paglābt savu vīru no nošaušanas. Podkāstā ir arī klausāma plašāka intervija ar kādu Bučas iedzīvotāju, kas pēdējā brīdī paspēja aizbraukt un izvest no šīs apkaimes savu ģimeni. “Buča ir vieta Kijivas pievārtē, kur, Krievijas armijai atkāpjoties, gaismā nākušas šausminošas zvērības pret civiliedzīvotājiem. Sievietei, kuru intervēju, par mata tiesu izdevās izbraukt. Viņas pieredzētajā ir vērts ieklausīties arī tādēļ, ka šo ģimeni karš skāris īpaši smagi – 2015.gadā viņa karā ar Krievijas atbalstītajiem separātistiem zaudēja vīru, bet tagad bija spiesta arī pamest māju un doties bēgļa gaitās,” stāsta Sprance.

Otrajā epizodē „Aizvākt Padomju Savienību” autore izklāsta Borodjankā pieredzēto, bet trešajā – „Tagad vai nekad” runā par to, kā Irpiņa atkopjas no kara. Podkāstā noklausāma arī intervija ar Kijivas pievārtes pilsētiņas Vasiļkiv mēri Natāliju Valasinoviču. Vasiļkiva bija viena no pirmajām Kijivas piepilsētām, kurām Krievijas armija uzbruka, jo šajā vietā atrodas nozīmīga Ukrainas militārā infrastruktūra. Lai arī Krievijas karaspēks daudzviet mēģina nolaupīt pilsētu mērus, tādējādi cenšoties lauzt iedzīvotāju pretestību, Vasiļkiv mēre – sieviete, mamma tomēr nedevās prom uz drošāku vietu, bet palika pilsētā, lai organizētu tās aizstāvību.

Indras Sprances veidotais dokumentālais stāsts pieejams arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv,  kur būs izlasāms arī precīzs epizožu transkripts, tādējādi padarot podkāstu pieejamāku cilvēkiem, kuri nevar klausīties audio, bet ir ieinteresēti podkāsta saturā.

Raidieraksts veidots Latvijas Radio podkāstam “Dokumentārijs”. Stāsta autore ir Indra Sprance, redaktors – Filips Lastovskis, skaņu režisori ir Nora Micpapa un Renārs Šteimanis, vizuālo identitāti veidoja grafikas dizainere Beāte Bērziņa.

Podkāsts “Dokumentārijs” attīsta kvalitatīvu dokumentālās žurnālistikas audio žanru Latvijā. Raidierakstu mērķis ir ne tikai iepazīstināt klausītājus ar dažādiem autentiskiem, atklātiem un spilgtiem stāstiem, bet arī attīstīt dokumentālās žurnālistikas žanru Latvijā.

Pirmajā “Dokumentārijs” ciklā “Miers ar tevi!” četru epizožu ietvaros tika stāstīts par homoseksuālu cilvēku attiecībām ar baznīcu, otrajā stāstā “Vajadzēs noģērbties” tika runāts par seksuālu vardarbību kāda ārsta kabinetā tepat Latvijā, savukārt trešais stāsts vēstīja par dzīvi pēc diagnozes „krūts vēzis”. Visi šie stāsti guva lielu klausītāju atsaucību un izraisīja plašu rezonansi. Podkāsts “Dokumentārijs” pieejams Latvijas Radio mājaslapā - https://ej.uz/Dokumentarijs, LSM.lv, podkāstu straumēšanas platformās un Latvijas Radio mobilajā lietotnē.

 

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 120 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi: sarunas jauniešiem par dzīves jēgu “Kā ir būt”, mentālajai veselībai veltītais podkāsts “Vai tas ir normāli?”, podkāsts par podkāstiem Latvijā “Raidnīca”, sarunas par emocionālo un garīgo veselību caur mākslinieku pieredzes stāstiem “Mākslinieks pie mikrofona”, latgaliešu literatūrai veltītais podkāsts “Puslopys”, audio stāstu krājums “100 deči Latvijai”, kā arī pirmais dokumentālās žurnālistikas podkāsts Latvijā „Dokumentārijs”. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu krievu valodā, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu “В гостях у книжки” un zinātnei veltīto “Природа вещей”. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs.

 

Papildu informācija:


Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv