Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 1 pirmatskaņos Radioteātra iestudējumu «Tarakāni manā galvā»

No 16. līdz 20. martam Latvijas Radio 1 klausītājiem piedāvā Radioteātra pirmatskaņojumu – jauno iestudējumu «Tarakāni manā galvā», kas balstīts uz Zanes Zustas pērn izdoto grāmatu. Dzintara Tilaka veidotajā dramatizējumā, ko tā režisore Karīna Tatarinova sauc par psihoterapeitisko seriālu, piecās sērijās skanēs desmit dzīvē atpazīstamas situācijas, izklaidējošā veidā pasniegtas ainas no dažādu sieviešu ikdienas. Situācijas, kas ietekmē mūsu dzīves uztveri un rīcību, analizēs grāmatas līdzautore, psihoterapeite Diāna Zande, kura arī piedalās radioierakstā, spēlējot pati sevi. LR1 ēterā iestudējums skanēs plkst. 22.05.

Desmit dzīvē atpazīstamas situācijas, par kurām stāstīs Radioteātra iestudējums, ir saistītas ar bērnību, ģimeni, attiecībām ar līdzcilvēkiem un vairākām citām svarīgām ikdienas tēmām. Šīs visas sievietes vieno tas, ka viņu dzīvē valda tarakāni – izdzīvošanas stratēģijas, kas kādā krīzes brīdī radušās, palīdzējušas no tās izkļūt, bet pēc tam aizķērušās prātā uz palikšanu. To, kā šos tarakānus varētu dresēt, piedāvā grāmatas autore Zane Zusta un psihoterapeite Diāna Zande. Pati Diāna iesaka neuztvert šos stāstus kā terapiju, jo katra dzīves stāsti ir unikāli, lai arī iestudējumā atainotās situācijas atpazīstamas vairākumam.

Radioteātra iestudējuma lomās – Inga Alsiņa-Lasmane, Ieva Segliņa-Krūzkopa, Dace Bonāte, Dita Lūriņa, Alise Danovska, Indra Burkovska, Karīna Tatarinova, Uldis Anže, Zigurds Neimanis, Ģirts Liuziniks, Grēta Egliena, Krišjānis Eglīte. Radio iestudējuma režisore – Karīna Tatarinova, dramatizējuma autors – Dzintars Tilaks, ieraksta un skanu operators – Ivo Tauriņš.

«Šie ir «meiteņu stāsti», kurus būs interesanti paklausīties arī vīriešiem. Kaitinošas, smieklīgas, sīkumainas, niknas un neiecietīgas, līdzjūtīgas upurētājas, žēlotājas un fūrijas… Gan Zanes stāstos, gan Diānas teiktajā ir ļoti daudz asprātības, precīzu novērojumu un trāpīgu secinājumu. Sadzīviski un atpazīstami. Tāpēc izvēlējos veidot «audio scenogrāfiju» – skaņas, trokšņi, kas raksturo darbības vidi, kā arī muzikāli motīvi,» – par darbu stāsta radio iestudējuma režisore Karīna Tatarinova.

Radioteātra vadītāja Māra Eglīte uzskata, ka «Tarakāni tavā galvā» ir izklaidējoša rakstura viegli lasāma grāmata un attiecīgais iestudējums ir īpaši aktuāls mūsdienās, kad apkārt valda haoss: «Šis ir stāsts par to, kā sievietes, kurām dažādās dzīves situācijās radies apjukums, pieņem lēmumus rīkoties netradicionāli. Cilvēkiem ir grūti. Mēs gribējām šī laika kontekstā nedaudz palīdzēt, izklaidējošā un saprotamā veidā un valodā iedvesmot izkļūt no sarežģītām situācijām».

Nesen Zanei Zustai ir iznākusi otrā grāmata ar nosaukumu «Tarakāni tavā galvā», kur sadarbībā ar psihoterapeitu, teologu, inženieri un sistēmisko supervizoru Gati Līdumu ir apskatīti vīriešu «tarakāni». Radioteātra plānos ir iekļauts izveidot tematisko ciklu, iestudēt un šī gada otrajā pusē pirmatskaņot otro grāmatas daļu, kas vairāk fokusēsies uz vīriešu psiholoģiju un ikdienu.

 

 

Papildu informācija:

Aleksandra Line

Latvijas Radio

Tālr.: 26770707

E-pasts: aleksandra.line@latvijasradio.lv