Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Valsts prezidents ziedo labdarības maratonam „Dod pieci!”

Šodien, 17. decembrī,  tika atklāts labdarības maratons „Dod pieci!”, kas šogad aicina ziedot cietušajiem no vardarbības ģimenē. „Dod pieci!” Stikla studijā, Doma laukumā devās Latvijas Radio 5 - Pieci.lv dīdžeji  Toms Grēviņš, Magnuss Eriņš un Elīna Baltskara, lai atskaņotu tikai par ziedojumiem izvēlētas dziesmas. Pirmo ziedojumu Stikla studijā veica Valsts prezidents Egils Levits. Labdarības maratons ilgs 152 stundas un noslēgsies 23. decembrī. Ziedot un pieteikt palīdzību var mājaslapā dodpieci.lv.

Dienas grumā „Dod pieci!” studijā viesojās eksperti, sabiedrībā zināmi cilvēki un populāri mūziķi.

Valsts prezidents Egils Levits maratona atklāšanā teica: „Mēs samērā vēlu kā sabiedrība sākām runāt par to, ka vardarbība patiešām ir aktuāla problēma. „Dod pieci!” ir vajadzīga un vērtīga labdarības akcija, kas plašāk par to runā sabiedrībā. Vardarbības līmenis Latvijā ir pietiekami augsts, taču vēl lielāks ir sabiedrības tolerances līmenis, nepievēršot vardarbības gadījumiem uzmanību vai uzskatot tos par ierastiem.

Lai arī šobrīd ir grūts laiks, tomēr palīdzības sniegšana ir daļa no solidaritātes, jo īpaši tik mazā sabiedrībā, kāda esam mēs. Ja rūpēsimies viens par otru, ne tikai par sevi, spēsim mainīties kopumā. Lai šis ir kā sākuma punkts, uz kuru atskatoties pēc gadiem, varam redzēt pārmaiņas. Ir ļoti būtiski sniegt konkrētu palīdzību vardarbības upuriem gan nevalstiskā, gan valstiskā līmenī. Un tikpat svarīgi ir arī palīdzēt varmākam neiekrist šādās izpausmēs.”

Valsts prezidents veica ziedojumu apmaiņā pret grupas „Astro'n'out” dziesmu "Tici sev", sakot: „Dziesmā „Tici sev” ir šim laikam noderīgi vārdi „tici sev un es ticu arī tev”. Domāju, mums ir viens otram jāuzticās daudz vairāk.”

Atklājot „Dod pieci!”, Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta teica: „Šī gada tēma ir ļoti smaga, jo nevienam nebūtu jācieš no vardarbības. Nevienam no mums mājās nav sagatavots speciāls maciņš vardarbības gadījumiem, no kura paņemt, kad jārisina situācija vai jābēg. Lai arī valsts apmaksā psihoterapiju un rehabilitācijas programmas, nav atrisināta palīdzības sniegšana tajā brīdī, kad cilvēks grib izrauties un sākt jaunu dzīvi. Mēs varam palīdzēt ļoti tiešā veidā, lai vadarbības upuri saņemtu pajumti, pārtiku, transportu, medicīnisko palīdzību, konsultācijas.

Gribu teikt cietušajiem – jūs neesat vieni, mēs turam par jums rūpi. Zinu, ka daudziem no jums ir kauns un bailes, domājat „esmu vājš un netiku galā ar situāciju”. Taču kļūšana par upuri nav vājums. Ir droši jālūdz palīdzība. Mājaslapā dodpieci.lv ir vienkārši aizpildāma palīdzības pieteikšanas anketa – aizpildiet, un mēs ar jums sazināsimies! Sabiedrībai vēlos teikt – ja redzat vardarbību, neklusējiet!”.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica žurnāliste Ilze Vēbere, kura pēta vardarbības aktualitāti sabiedrībā, teica, ka „Dod pieci!” sniedz cerību visiem tiem cilvēkiem, kuri vēlas mainīt situāciju. Pieredzes stāsti liecina, ka pašvaldību atbalsts ir nepietiekams, un lielākā problēma ir tā, ka vardarbības gadījumos palīdzība ir vajadzīga tagad un uzreiz, ko ne vienmēr spēj sniegt sociālais dienests.

Šodien „Dod pieci!” studijā viesojās arī “Dod pieci!” šī gada himnas “Es zinu, Tu esi” autors Jānis Šipkēvics (Shipsi), Reinis Sējāns, Marta, Ansis un Rolands Če, Patrisha.

„Dod pieci!” pirmās dienas programmā vēl gaidāma labdarības izsole, viesi Laila Balode („Centrs Dardedze” valdes locekle), Janeks Bahs (Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Tukuma iecirkņa priekšnieks) un Laura Stašāne (Lietisko pierādījumu muzeja autore), kā arī Maestro Raimonds Paula un Ances Krauzes, grupu „Prāta Vētra”, Kristīnes Pāžes un „Kautkaili”, „Maldi” un Mika Dukura uzstāšanās.

“Dod pieci!” tiešraidei var sekot līdzi sabiedriskajos medijos un mājaslapā dodpieci.lv. Maratona jaunumi ir lasāmi arī TVNet Grupas portālos.

Organizatori uzsver - īpaši rūpīgi tiek ievēroti gan speciāli Slimību un profilakses kontroles centra, gan valstī noteiktie drošības pasākumi - dīdžejus no studijas viesiem atdala stikla siena, viesu skaits ir ierobežots u.c. Iespēju robežās cilvēki aicināti ziedot attālināti.

 

Kur var ziedot?

Līdz 23. decembrim ziedot ar dziesmu un piedalīties labdarības izsolēs var mājaslapā www.dodpieci.lv. Pie „Dod pieci!” Stikla studijas Vecrīgā, Doma laukumā, tiek pieņemti tikai skaidras naudas ziedojumi. Ja ziedotājs vēlas ziedot ar dziesmu, kopā ar naudas ziedojumu jāievieto iepriekš sagatavota lapiņa ar skaidri salasāmu dziesmas nosaukumu un izpildītāja vārdu.

Līdz 27. decembrim skaidras un bezskaidras naudas ziedojumus var veikt „Circle K” degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā un līdz 10. janvārim Ziedot.lv mājaslapā.

Uzņēmumi, kuri augstu vērtē sociālo atbildību, tiek aicināti sazināties ar Ziedot.lv. Ziedojumu veicēji, kuru ziedojums ir vismaz EUR 1500 apmērā, tiek aicināti uz “Dod pieci!” Čeku parādi 23.decembrī.

 

Par labdarības maratonu “Dod pieci!”

Labdarības maratons “Dod pieci!” notiek no 17. līdz 23. decembrim. To rīko Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu lsm.lv. Pirmo reizi projekta satura partneris ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica, kas vardarbības tēmu padziļināti pēta kopš pagājušā gada.

Projektu atbalsta mājokļu attīstītājs “Bonava”, Luminor banka, „Circle K Latvia” un reklāmas aģentūra “NORD DDB Riga”. Informatīvi atbalsta „TVNET Grupa”, „Clear Channel”, „Visual Media”. Tāpat “Dod pieci!” organizēšanā atbalstu sniedz vairāki uzņēmumi – New Black, Paulig, Tava skaņa, Kompānija NA, PērkamKopā, ISKU, Alan Deko, Toi-toi, Mārupes logi, Printanova, Mega sargs, Spināts un sviests, Hestia Hotel Group viesnīca „Radi un draugi”, Centrālā laboratorija, Magnum NT, HOSE, Nemoloko, Brinks, Zelt, Snack Tales.

“Dod pieci!” ir daļa no starptautiska projekta „Serious Request”, kurā dažādās Eiropas valstīs radiodīdžeji nedēļu raida no īpašas stikla studijas, pievēršot uzmanību konkrētai sabiedriski nozīmīgai tēmai. Ikviens tiek aicināts ziedot līdzekļus apmaiņā pret mīļāko dziesmu radio ēterā. Latvijā šo tradīciju iedzīvināja Latvijas Radio 5 – Pieci.lv radošā komanda. Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ir  jauniešu satura multimediāla platforma, viens no ietekmīgākajiem zīmoliem jauniešu auditorijas vidū.
 

Foto: Emīls Trauliņš

Papildu info:

Daiga Konošonoka

Latvijas Radio

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28313163

E-pasts: daiga.konosonoka@latvijasradio.lv