Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Tuvojas Latvijas Radio 3 cikla “Viens pats studijā” sezonas noslēgums

Pirmdien, 15. jūnijā, plkst. 18:00 Latvijas Radio 1. studijā ar klarnetista Egīla Šēfera un pianista Toma Ostrovska koncertu noslēgsies Latvijas Radio 3 - Klasika rīkotā cikla “Viens pats studijā” pavasara sezona, kuras ietvaros kopumā būs izskanējuši apaļi desmit dzīvie tiešraides koncerti.

“Visbūtiskākā atziņa – kultūra cilvēkiem tieši šajā laikā bija un ir nepieciešama kā vēl nekad, lai mēs nekļūtu līdzīgi tiem objektiem, ap ko tagad intensīvi čubināmies dārzos,” uzsver Klasikas direktore Gunda Vaivode. “Esam ļoti priecīgi, ka šie koncerti, kas skanējuši gan Klasikas ēterā, gan videotiešraidēs mūsu Facebook lapā un sabiedrisko mediju portālā lsm.lv, bet vēlāk izvietoti Klasikas digitālajā koncertzālē tīmekļa vietnē YouTube, guvuši milzumplašu klausītāju atsaucību gan Latvijā, gan citviet pasaulē.”

Zīmīgi, ka cikla pirmais koncerts, kurā, Gundas Vaivodes uzrunāts, ar Dailes teātra simtgadei veltītu soloprogrammu uzstājās Maestro Raimonds Pauls, izskanēja Otrajās Lieldienās – brīdī, kad valstī valdošās ārkārtējās situācijas dēļ nenotika neviens dzīvais koncerts, tādējādi raisot labvēlīgu ažiotāžu klausītājos un plašsaziņas līdzekļos, izpelnoties nomināciju sabiedrisko mediju balvai “Kilograms kultūras” un lepojoties ar rekordlielu sasniegto auditoriju Klasikas Facebook lapā – kopumā 135  252 lietotāji!

“Lieliski tīmekļa statistikas rādītāji ir arī pārējiem šī cikla koncertiem, un kur nu vēl tie daudzie tūkstoši klausītāju, kas Klasiku bauda lineārajā ēterā un kuru mīlestību un uzticību šajā laikā izjūtam jo spēcīgi, saņemot gan sajūsmas pilnus zvanus, gan uzmundrinošus e-pastus. Bet patiesībā mēs savu profilu neesam mainījuši, vienīgi intensificējuši, par ko milzīgs paldies šī cikla producentei Annai Veismanei,” atzīmē Klasikas direktore.

“Koncerti, kuros spēlē tikai viens vai divi mūziķi, bija vienīgā alternatīva, kā ārkārtējās situācijas apstākļos iespējams muzicēt, ievērojot nepieciešamo distancēšanos,” cikla “Viens pats studijā” idejas dzimšanu atceras koncertu producente Anna Veismane. Viņa arī norāda – visi iepriekš plānotie pavasara koncerti valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ tikuši atcelti vai pārcelti, tāpēc viss bijis jāpārplāno no jauna: “Šobrīd Latvijas Radio ir piemērota infrastruktūra, lai ne tikai pārraidītu izcilu skaņu, bet arī nodrošinātu augstvērtīgu video tiešraides kvalitāti – bija skaidrs, ka koncertiem jānotiek bez publikas un studijā būs tikai mākslinieks un koncerta vadītājs, bet attālināti strādās tehniskā komanda, kas ļoti rūpīgi sekojusi visām obligātajām higiēnas prasībām. Liels paldies skaņu režisoriem Modrim Bērziņam, Varim Kurmiņam un Normundam Slavam, skaņu inženieriem Augustīnam Dellem, Ivo Tauriņam un Pāvelam Mališkinam, video režisoriem Mikam Jeluškinam un Markam Dmitrukam, video operatoriem Rebekai Rozentālei un Danielam Joffem – viņi ir ļoti atbildīga un uzticama komanda, uz kuru var paļauties arī ārkārtas apstākļos. Tāpēc arī šajā laikā esam spējuši turpināt labi iesākto studijas koncertu tradīciju. Sirsnīgs paldies arī Valsts kultūrkapiāla fondam, kas šajā laikā reaģējis ļoti elastīgi, ļaujot variēt koncertu programmas un datumus. Daļu no pavasarī plānotajem koncertiem – piemēram, pianista Daumanta Liepiņa un vijolnieka Jevgēņija Čepovecka, tāpat arī džeza dziedātājas Lauras Polences iznācienu – īstenosim rudenī.”

Cikla “Viens pats studijā” uzmanības centrā lielākoties bijuši pianisti. “Par koncertsērijas lokomotīvi kļuva Klasikas direktores Gundas Vaivodes rosinātā ideja ciklu atklāt ar Maestro Raimonda Paula solokoncertu – veltījumu Dailes teātra simtgadei. Ārkārtīgi lielā klausītāju atsaucība mudināja neapstāties un koncertus rīkot katru pirmdienu,” stāsta Veismane, kura pēc aizvadītajiem deviņiem koncertiem novērojusi: “Mākslinieki atzīst, ka klausītāju klātbūtnes viņiem ļoti pietrūkst. Tomēr iespēja muzicēt Latvijas Radio, kas nodrošina lielisku skaņas un vizuālo kvalitāti, iedvesmojusi un atbalsījusi gan pašus māksliniekus, gan snieguši klausītājiem tik nepieciešamo kultūras saikni. Pārsteidzoši, cik dažādi katram pianistam skan klavieres, cik atšķirīga noskaņa ir katrā koncertā – par to paldies profesionālajiem un reizē iejūtīgajiem Latvijas Radio 3 Klasika programmu vadītājiem.”

Divu mēnešu laikā cikla “Viens pats studijā” ietvaros kopumā būs izskanējuši desmit koncerti: Latvijas Radio koncertstudijā uzstājušies pianisti Agnese Egliņa, Edgars Cīrulis (kopā ar mākslinieci Kristīni Kutepovu), Vestards Šimkus, Reinis Zariņš un Ventis Zilberts, kā arī Londonā mītošie mūziķi – dziedātājs Pauls Putniņš un Diāna Ketlere, kurus ārkārtas situācija atvedusi uz Latviju. Savukārt tiešraidē no Rīgas Doma baznīcas pirmo reizi ne tikai dzirdējām, bet arī vērojām ērģelniekus Vitu Kalnciemu un Aigaru Reini.

Cikla noslēgumā 15. jūnijā sekosim klarnetista Egīla Šēfera un pianista Toma Ostrovska saspēlei Latvijas Radio 1. studijā.

Koncertu, kuru paši mūziķi tiecas dēvēt par sonāšu vakaru, Egīls Šēfers ieskicē šādi: “Ar Tomu kopā muzicējam nu jau vairāk nekā divdesmit gadu garumā, un nav daudz darbu klarnetes zelta repertuārā, kam neesam pieskārušies. Izvēlējāmies divus darbus, kas pēdējo reizi spēlēti ļoti sen un pie kuriem gribētu atgriezties atkal – notraust vecos interpretācijas putekļus un ieraudzīt tos no svaiga skatu punkta. No jauna iestudējot Fransisa Pulenka Sonāti klarnetei un klavierēm op. 184 un Viktora Babina valšu variācijas “Hilendeilas valši”, redzam, kā esam auguši, brieduši un kā mainījušies – uz labu!

Tāpat putekļus trausīsim no Imanta Zemzara Sonātes angļu ragam un klavierēm partitūras – šī darba versiju klarnetei komponists iespieda padusē pēc mūsu kopējā koncerta Spīķeros nu jau pirms gadiem septiņiem. Līdz tai tā arī nebijām tikuši. Šis dīkstāves periods, šķiet, nav bez sava labuma – nu darbs piedzīvos pirmatskaņojumu radio ēterā. To, vai komponistam patiks, redzēsim. Galvenais, lai tas uzrunātu klausītājus. Arī  Džozefa Horovica Sonatīni klarnetei un klavierēm līdz šim neesam spēlējuši. Toms pēdējā laikā aizrāvies ar džeza ritmiem un šis opuss, šķiet, viņam ir mīļākais darbs šajā programmā – dzīvespriecīga, aizrautīga, dinamiska un nebēdnīga.

Tā nu iznācis, ka visi darbi programmā ir lielās formas – bet ne tādēļ, ka klausītāju neesamība zālē mūziķim atņemtu satraukumu par nevietā izskanējušiem aplausiem vai sabojātu pauzi. Nē. Lielajās formās paustas lielas idejas. Šobrīd tās mums šķiet nozīmīgas.”

Koncertu vadīs Dāvis Eņģelis; tiešraidē to varēs klausīties Klasikas ēterā, bet skatīties - Klasikas Facebook lapā un sabiedrisko mediju portālā lsm.lv.

 

Plašāka informācija:

Anna Veismane
Latvijas Radio 3 - Klasika

mūzikas ierakstu producente
anna.veismane@latvijasradio.lv

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio

Komunikācijas un multimediju daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv