Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio īpaša programma valsts neatkarības atjaunošanas 30. gadadienā

Pirmdien, 4. maijā, aprit 30 gadi, kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Par godu šai gadadienai, Latvijas Radio sarūpējis īpašu notikumu: sabiedriskā radio trīs kanālu klausītāji vienlaikus varēs līdzdalīt emocijas ar tā laika Augstākās padomes deputātiem 1990. gada 4. maija balsojuma rezultātu paziņošanas brīdī. Vēsturiskais ieraksts skanēs komponista Raimonda Tigula mūzikas pavadījumā. Latvijas Radio 1 raidījumā „Krustpunktā” viesosies viens no spilgtākajiem Atmodas laika garīgajiem līderiem Juris Rubenis, Latvijas Radio 3 – Klasika piedāvās plašu multimediālu koncertprogrammu, savukārt Latvijas Radio 4 – Doma laukums uzsāks jaunu sižetu sēriju par mediju nozīmi neatkarības atgūšanā.

 

Kopā piedzīvot vēsturisko balsojumu Latvijas Radio

Multimediālā platforma Latvijas Radio 5 – pieci.lv, domājot par jauniešiem, kuri nav piedzīvojuši Atmodas un valsts neatkarības atgūšanas laiku, sarūpējuši vēsturiskā 1990. gada 4. maija Augstākās padomes balsojuma rezultātu paziņošanas ieraktu, kas DJ Toma Grēviņa interpretācijā tiks papildināts ar komponista Raimonda Tigula mūziku. Iniciatīvai vienlaikus atskaņot ierakstu plkst. 18:15 pievienosies arī Latvijas Radio 1 un Latvijas Radio 2. Līdz ar to teju pusmiljons Latvijas Radio kanālu klausītāju vienlaikus varēs atgriezties pagātnē, lai izdzīvotu Augstākās padomes 1990. gada 4. maijā pieņemtās deklarācijas “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu” balsojuma rezultātu paziņošanu.

„1990. gada 4. maija Augstākās Padomes sēde, debates un Neatkarības deklarācijas balsojuma rezultātu nolasīšana ir svarīgākā radio pārraide, ko savā mūžā esmu dzirdējis! Bija saulains, ļoti silts pavasara vakars un manā ģimenē visiem bija brīnišķīgs garastāvoklis. Tiešraide no Jēkaba ielas dārdēja pa visu dzīvokli un tēvs skaitīja līdzi balsis, gluži tāpat, kā ļaudis uz ielas, sākot pilnā kaklā bļaut no prieka vēl pirms rezultātu nolasīšanas beigām. Strādāt pie šīs īpašās pārraides ir ļoti liels gods - domājot par muzikālo noformējumu, man acu mirklī bija skaidrs, ka vēlos izmantot Raimonda Tigula nesen publiskotās "Rīta un vakara dziesmas" pavadījumu, jo, pirmkārt, tā ir aktuālākā patriotiskā himna, ko esmu dzirdējis, un, otrkārt, tās pavadījumam ir mierīga, kinematogrāfiska noskaņa un šis skaņdarbs harmoniski pastiprina emocijas, kas radīsies pat tiem, kas šo pārraidi dzirdēs pirmo reizi!” saka viens no pārraides idejas autoriem, pieci.lv DJ Toms Grēviņš.

Deklarācija Par Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanu tika pieņemta ar 138 balsīm PAR, 1 deputātam atturoties. 1990. gada 4. maijs bija vēsturiska diena, kad tūkstošiem ļaudis bija pulcējušies gan Vecrīgā, gan pie saviem radioaparātiem, lai sekotu līdzi Augstākas padomes balsojumam. Līdzcilvēku atmiņas un arhīvos pieejamie video un foto kadri liecina, ka tie ir bijušu saspringti un ļoti emocionāli mirkļi visai Latvijai.

 

Latvijas Radio 1 - svētku dievkalpojums, svinīgās uzrunas un saruna ar Juri Rubeni

Latvijas Radio 1 klausītāji svētku rītā plkst. 09:00 varēs klausīties tiešraidi no ekumēniskā dievkalpojuma, kas šogad bez apmeklētājiem klātienē norisināsies Rīgas Domā.

Plkst. 12:00 tradicionālās svinīgās Saeimas sēdes ietvaros Latvijas Radio sazināsies ar Saeimas frakciju vadītājiem, aicinās ielūkoties Latvijas neatkarības atgūšanas vēsturē, kā arī tiešraidē pārraidīs Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces svētku uzrunu.

Raidījumā „Krustpunktā” plkst. 13:00 žurnālists Aidis Tomsons uz sarunu aicinās garīdznieku, Atmodas laika aktīvistu un vairāku grāmatu autoru Juri Rubeni, lai runātu par mums, sabiedrību, vērtībām un laiku, kurā dzīvojam, par krīzēm, kas jāpārvar un par spēju uzticēties - valstij un līdzcilvēkiem. Saruna video formātā būs skatāma arī Latvijas Radio 1 Facebook kontā un Latvijas Radio 1 mājaslapā.

 

Latvijas Radio 2 - dziesmas, kas stiprina un vieno

Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienu Latvijas Radio 2 ēterā svinēs ar dziesmām, kas latviešus stiprinājušas grūtos mirkļos un vienojušas prieka brīžos. Dziesmām, kas aicinājušas nepadoties un cauri laikiem devušas pārliecību un ticību sev, brīvībai un Latvijai.

Ik stundu, visas dienas garumā, sabiedrībā zināmi un cienīti mākslinieki un personības, tostarp bijusī valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte, mūziķis Renārs Kaupers, žurnālists Armands Puče un citi, dalīsies ar stāstiem par sev nozīmīgām un tuvām dziesmām un skaņdarbiem.

 

Klasikā videotilts un personības, kas nes  Latvijas vārdu pasaulē

Latvijas Radio 3 – Klasika visas dienas garumā ēterā skanēs īpaša latviešu mūzikas izlase izcilu latviešu mūziķu sniegumā. Plkst. 11:10 koncertā “Triju Zvaigžņu ordenis skaņās” skanēs to mūzikas pasaules pārstāvju darbi, kuri šopavasar tiks apbalvoti ar valsts augstāko apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeni vai Atzinības krustu.

Plkst. 12:00 Klasika rīkos starptautisku muzikālu videotiltu "Hallo, Berlīne, Jūrmala, Londona, Rīga!". Kanāla direktore Gunda Vaivode tiešraidē no Latvijas Radio Multimediju studijas uzrunās ērģelnieci Ivetu Apkalnu Berlīnē, komponistu un sitaminstrumentālistu Rihardu Zaļupi Rīgā,  Balanas ģimenes muzikālo trijotni Londonā un akardeonistu Marko Ojalu, kurš pašlaik dzīvo Jūrmalā. Videotilta tiešraide būs skatāma Klasikas Facebook lapā un sabiedrisko mediju portālā lsm.lv.

Pēc plkst. 14:00 raidījumā “80.–90. gadu mija. Pasaules muzikālās idejas Latvijā” programmu vadītājs Orests Silabriedis mudinās pievērst uzmanību tām muzikālajām parādībām, kas Latvijā ieviesās līdz ar atmodas kulmināciju un valsts neatkarības atjaunošanu.

Savukārt plkst. 18:00 no Rīgas Doma tiks raidīts ceturtais cikla “Viens pats studijā” koncerts, kurā muzicēs ērģelniece, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Ērģeļu klases vadītāja Vita Kalnciema. Programmā “Veltījums” iekļauti Alfrēda Kalniņa, Lūcijas Garūtas, Jāņa Norviļa, Jāņa Mediņa, Ādolfa Ābeles, Marģera Zariņa, Aivara Kalēja un Imanta Zemzara skaņdarbi. Koncerts skanēs ne vien Klasikas ēterā, bet būs skatāms arī videotiešraidē Latvijas Radio 3 Facebook lapā un sabiedrisko mediju portālā lsm.lv.

Mediju un personību loma neatkarības atgūšanā Latvijas Radio 4 – Doma laukums

4. maija Latvijas Radio 4 rīta programmā “Doma laukums” (Домская площадь) sāks skanēt jauna sižetu sērija, kurā tiks aplūkota un skaidrota mediju loma valsts tapšanā un Latvijas neatkarības atgūšanā. Tāpat svētku rītā klausītāji varēs smelties idejas, kā svinēt, saglabājot gan drošu distanci no pārējiem, gan kopības sajūtu.

Plkst. 17:00 raidījumā “Izklāstā” (Подробности) būs dzirdama saruna ar  Latvijas Tautas frontes otro priekšsēdētāju Romualdu Ražuku par Latvijas vietu Eiropā, kā arī Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces svētku uzruna.

 

Papildu informācijai:

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas un multimediju daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv