Trešdiena, 2024. gada 17. aprīlis

Vārda diena: Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 1. studijā un "Klasikas" tiešraidē pirmo reizi uzstāsies džeza dziedātāja Arta Jēkabsone

Pirmdien, 2. decembrī, plkst. 18.00 pirmo reizi Latvijas Radio 1. studijā un "Klasikas"  tiešraidē uzstāsies talantīgā džeza dziedātāja, komponiste un aranžētāja Arta Jēkabsone. Kopā ar domubiedriem viņa piedāvās savu oriģinālkompozīciju programmu "Atspulgi", kas vienlaikus ir viņas diplomeksāmena programma, ar kuru jaunā māksliniece šogad absolvējusi prestižo Ņujorkas universitāti The New School for Jazz and Contemporary Music.

Koncertu vadīs Signe Lagzdiņa, un tā videotiešraide būs skatāma "Klasikas" Facebook kontā.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv (vietu skaits ierobežots). Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 2. decembrī no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas.

Artas Jēkabsones oriģinālkompozīciju atskaņošanā piedalīsies Latvijā labi pazīstami džeza mūziķi – pianists Edgars Cīrulis, kontrabasists Jānis Rubiks un sitaminstrumentālists Rūdolfs Dankfelds. Skaņu partitūru papildinās arī stīgu kvartets – vijolnieki Dita Immermane un Līva Tomiņa, altiste Baiba Bergmane un čelliste Sarma Gabrēna.

Arta Jēkabsone par koncertprogrammu: "Šī mūzika ir manas iekšējās pasaules iepazīšana un atspulgi – ko man nozīmē ziedoša puķe, kas ir mana vēja dziesma? Katra no šīm dziesmām ietver vairākas nozīmes. Ceru, ka šī sevis atklāšana caur mūziku ļaus klausītājam meklēt savas nozīmes un interpretācijas. Esmu daļa no mūzikas un dzīvīga krāsa plašajā mūzikas paletē. Kas esi tu, mans draugs?"

"Ar Edgaru Cīruli, Rūdolfu Dankfeldu un Jāni Rubiku mums izveidojusies cieša muzikālā saikne. Katru vasaru atgriežoties Latvijā uz neilgu brīdi, muzicēt ar šiem mūziķiem ir kā satikšanās svētki mūzikā," par sadarbību ar mūziķiem – šī koncerta dalībniekiem – stāsta Arta Jēkabsone. "Bet vijole līdzās balsij ir mans otrs sirds  instruments… Bērnu mūzikas skolu pabeidzu kā vijolniece – neskatoties uz to, ka izlēmu profesionāli pievērsties balss izkopšanai, vijoli vienmēr turu sev blakus. Atbraucot uz Ņujorku, studiju laikā ļoti nopietni pievērsos kompozīcijai, un, studējot skolā, kurā ir tik daudz stīgu, man tika dota iespēja īpaši pievērsties stīgu kvarteta mūzikas rakstīšanai. Ar Ditu Immermani mūs saista kopīgā Kandavas mūzikas skola, kurā apguvām vijoļspēli – jau studējot abas izdomājām, ka nākotnē būtu jāizveido kāda muzikālā sadarbība. Ir prieks, ka bērnības sapņi sāk īstenoties!"

Arta Jēkabsone mācījusies Rīgas Doma kora skolā, pēc tās absolvēšanas 2015. gadā iegūstot pilnu stipendiju džeza mūzikas studijām prestižajā Ņujorkas universitātē The New School for Jazz and Contemporary Music. Tajā Arta apguvusi džeza vokāla, komponēšanas un aranžēšanas prasmes.

2016. gada vasarā Arta Jēkabsone piedalījās vienā no atzītākajiem džeza konkursiem Eiropā – leģendārajā  Motreux Shure Cocal Competition Šveicē, izpelnoties Grand Prix, līdz ar uzvaru gūstot arī iespēju piepildīt ikviena mūziķa sapni – ieskaņot savu debijas albumu. Pateicoties Montreux Jazz Artist Foundation atbalstam, tas tika īstenots 2017. gada vasarā Montrē, Hana Road Music Studio. Mūzika no šī albuma, kam dots nosaukums Light ("Gaisma"), pirmo reizi atskaņota 51. Montrē džeza festivāla ietvaros, bet pats albums, ko caurstrāvo gaismas un viegluma vibrācija, dienas gaismu ieraudzīja 2017. gada 16. decembrī. Tas ir divu gadu pārdomu un iedvesmas laiks, kas iemūžināts kopā ar daudzsološajiem Ņujorkas mūziķiem un Artas Ņujorkas ģimeni – pianistu Theo Walentiny, basistu Nick Dunston, ģitāristu Lucas Kadish un bundzinieku Connor Parks.

Koncerta norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

 

Informāciju sagatavoja:

Ieviņa Ancena,

Latvijas Radio Multimediju daļas interneta redaktore

Mob. tālr.: 26337544

E-pasts: ievina.ancena@latvijasradio.lv

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv