Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Tiešraižu maratons LR3: Baltijas diena ar Andri Nelsonu Londonā, “LNSO vasarnīca” Rēzeknē un Mocarts Zalcburgas festivālā

Vēsturiskās akcijas "Baltijas ceļš" 30. gadskārtas nedēļā “Klasika” saviem klausītājiem sarūpējusi īpaši bagātīgu programmu, kuras epicentrā – virkne tiešraižu: diriģenta Andra Nelsona un Gewandhaus orķestra koncerts Londonas BBC Proms, karstas reportāžas no “LNSO vasarnīcas” Rēzeknē un Mocarta mūzikas koncerts prestižajā Zalcburgas festivālā.

Baltijas diena “Klasikā”

23. augustu pasludinot par Baltijas dienu “Klasikā”, jau no plkst. 7:00 visas dienas garumā katras stundas sākumā skanēs mūzika, kuras autori ir Baltijas valstu labākie skaņraži, bet izpildītāji – visu triju kaimiņvalstu talantīgākie mūziķi.

Plkst. 19:10 ēterā būs SWR Vokalensemble jeb Dienviedrietumvācu Radio Vokālā ansambļa un diriģenta Markusa Krīda koncerts "Baltikum – Ziemeļu skaņa" (Der Klang des Nordens), kas 21. jūlijā izskanēja Marijas Lāhas benediktīniešu abatijas baznīcā festivāla RheinVokal ietvaros. Programmā – Baltijas valstu mūsdienu komponistu mūzika: Latviju tajā pārstāvēja Maija Einfelde ar “Trim Friča Bārdas dzejoļiem”, Andris Dzenītis ar "Četriem Kamingsa madrigāliem" un Pēteris Vasks ar “Liteni”, Igauniju – Arvo Perts ar opusiem Dopo la vittoria ("Pēc uzvaras") un  And I Heard A Voice ("Un es dzirdēju balsi"), bet Lietuvu – Juste Janulīte ar skaņdarbu Plonge ("Grimstot") un Ritis Mažulis ar darbu  Canon solus ("Tikai kanons").

Plkst. 20:30 sāksies latviešu klasiķa Alfrēda Kalniņa 140. gadskārtai veltīts raidījums ar viņa daiļrades retrospektīvu, akcentējot viņa Pērnavas periodā (1903-1911) un bēgļu gaitās Tērbatā (1915-1918) tapušos darbus.

Baltijas dienu “Klasikā” plkst. 21:30 noslēgs Eiroradio tiešraide no festivāla BBC Proms koncerta Londonas Karaliskajā Alberta zālē, jau atkal Latvijas vārdam ļaujot uzmirdzēt starptautiskā spožumā – diriģenta Andra Nelsona vadībā muzicēs viņa vadītais Leipcigas Gewandhaus orķestris. Programmas centrā – Antona Bruknera pēdējā pabeigtā – Astotā simfonija, kas monumentalitātes iespaidā reizēm dēvēta par “Apokaliptisko”. Pirms tās – Johana Sebastiāna Baha  sakrālie ērģeļdarbi, kurus atskaņos ērģelnieks Mihaels Šēnhaits (Michael Schonheit).

Baltijas akcents ienāks arī svētdienas rīta intervijā plkst. 9:30 – par Baltijas jūras festivāla plašo programmu, kas 25. augustā no plkst. 16:00 risināsies Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, vēstīs arhitekts, pasaules apceļotājs un Vāgnera pazinējs Māris Gailis un Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā padomniece Maija Kāle.

“LNSO vasarnīca” Rēzeknē

Līdztekus “Baltijas ceļa” 30. gadskārtas godināšanai būtisku akcentu “Klasikas” programmā ienesīs arī tiešraides no Rēzeknes, kur no 23. līdz 25. augustam norisināsies jau piektais mūzikas festivāls ģimenei un draugiem "LNSO vasarnīca”. Rēzeknē tas notiks jau otro gadu pēc kārtas, un turp devusies Liene Jakovļeva, lai 23. augustā plkst. 17:05 un 24. augustā plkst. 9:05 tiešraidē no Latvijas Radio Latgales studijas “Klasikas” klausītājiem piedāvātu viskarstāko notikumu atspoguļojumu – sarunas ar festivāla mūziķiem, komponistiem un notikumu veidotājiem, kā arī pirmos koncertiespaidus.

Mocarts Zalcburgā 

Tiešraide no prestižā Zalcburgas festivāla, kas “Klasikā” skanēs svētdien, 25. augustā, plkst. 12:00, būs īsti svētki visiem Volfganga Amadeja Mocarta mūzikas cienītājiem. Mozarteum Orchestra Salzburg un diriģenta Ādama Fišera sniegumā skanēs 34. simfonija Domažorā KV 338 un 38. simfonija Remažorā KV 504 ("Prāgas"), kā arī Desmitais koncerts divām klavierēm Mibemolmažorā KV 365, kurā solisti būs talantīgie brāļi Artūrs un Lukass Jusseni no Holandes.

------------

Informāciju sagatavoja:
Ieviņa Ancena
Latvijas Radio Komunikācijas un multimediju daļas interneta redaktore
Mob. Tālr.: 26337544
E-pasts: ievina.ancena@latvijasradio.lv