Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Vēlētājiem pieejams unikāls rīks „Partiju šķirotava”, kas palīdzēs veikt izsvērtu izvēli

Latvijas Radio Ziņu dienests kopā ar sabiedrisko mediju portālu LSM.lv ir radījis unikālu rīku Saeimas vēlēšanām - „Partiju šķirotava”. Interaktīvs tests ar 16 dzīves situāciju izspēli ļauj katram vēlētājam izvērtēt partiju piedāvājumu, nosakot sev piemērotāko un tādējādi izdarīt izsvērtu izvēli 13. Saeimas vēlēšanu dienā. No 5. septembra “Partiju šķirotava” ir pieejama portālā LSM.lv latviešu valodā: https://www.lsm.lv/skiro un krievu valodā: https://rus.lsm.lv/sortirovka.  

Testa „Partiju šķirotava” veidošanā iesaistījās Latvijas Universitātes profesors sociālajā psiholoģijā Ivars Austers, kurš rīka radīšanas procesā sadarbojās ar pētnieci Ivetu Kažoku un vairām sabiedriskajām organizācijām, lai noteiktu aktuālās un cilvēkus polarizējošās tēmas, balstoties kurās tika būvēta anketa un tajā aprakstītās situācijas.

„Testa veidošana ir ieguldīts apjomīgs darbs gandrīz 6 mēnešu garumā. Balstoties uz sarunām fokusgrupās, tika izveidota vēlēšanu anketa ar vairāku situāciju aprakstiem un tiem pakārtotiem strīdīgiem apgalvojumiem. Stāsti un apraksti nav abstrakti un ļauj vēlētājiem pozicionēt savu viedokli priekšvēlēšanu diskusiju laukā. „Partiju šķirotava” ir rīks, kas ļauj ieraudzīt sakarības starp dzīves realitāti un politisko piedāvājumu. Īpaši svarīgi, ka atbildes sniedza gandrīz visas partijas, kas piedalās 13. Saeimas vēlēšanās,” uzver testa veidotājs Ivars Austers

„Priekšvēlēšanu periodā Latvijas Radio saviem klausītājiem piedāvā plašu informatīvo un analītisko saturu ar kura palīdzību mēs vēlamies klausītājus aicināt gan aktīvi piedalīties vēlēšanās, gan izdarīt rūpīgi pārdomātu un izsvērtu izvēli. „Partiju šķirotava” ir patiešām lietderīgs rīks, kas ļoti praktiski palīdz vēlētājiem izvērtēt - par kuru partiju atdot savu balsi.” stāsta Latvijas Radio Ziņu dienesta galvenā redaktore Dace Krejere.

Testa ietvaros vēlētāji varēs sniegt savu vērtējumu rīcībai konkrētās dzīves situācijās. Tā kā tests tika nodots aizpildīšanai arī visam partijām, kuras pieteikušas savu dalību Saeimas vēlēšanās, tad testa rezultāti sniegs atbildes uz jautājumu, ar kuru partiju vēlētajam saskan skatījums gan kopumā, gan atsevišķās kategorijās, kā arī katrā no anketas iekļautajiem apgalvojumiem. 

 

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv