Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LR3 - Klasika šonedēļ sāk skanēt raidījums par kino "Piejūras klimats"

No 10. novembra piektdienu rītos plkst. 9:05 "Klasikas" ēterā sāks skanēt "Piejūras klimats" – raidījums par kino, kuru pārmaiņus vadīs kinorežisore un kultūras žurnāliste Kristīne Želve un festivāla Riga IFF radošā direktore Sonora Broka.

 

Raidījumā tiksimies ar kino vēsturniekiem, teorētiķiem un ekspertiem, uzzināsim ko tuvāk par kino balvām, vadošajām kino tendencēm un klasiku, uzklausīsim aculiecinieku iespaidus par apmeklētajiem kino festivāliem un gluži vienkārši svinēsim kino – atzīmēsim ievērojamu režisoru jubilejas un izcilu filmu gadskārtas.

 

"Pārraides nosaukums ir atsauce uz latviešu kino klasiķa Rolanda Kalniņa nepabeigto filmu "Piejūras klimats" – pirmo spilgto postmodernisma pieteikumu Latvijas kino mākslā, kuras uzņemšana 1974. gadā tika traumatiski pārtraukta, tādējādi noslēdzot Latvijas kino no pasaules aprites un ierobežojot tā māksliniecisko brīvību. Šodien mēs varam tikai zīlēt – ja "Piejūras klimats" būtu pabeigts, iespējams, ka latviešu kino būtu nedaudz citādāks, ar savu "jauno vilni" ne tikai dokumentālajā, bet arī spēles kino žanrā," skaidro Kristīne Želve.

 

Kā klausāmais radio formāts sader ar skatāmo kino? Arī kino ir izlasāms un sadzirams – viss taču sākas ar scenāriju! "Kaut radioraidījumā nav iespējams radīt analogu iespaidu tam, ar ko sastopamies kinozālē, radio piemīt maģija iedarbināt cilvēka iztēli, un, ja iedarbināsim to kino virzienā, tā būs jau maza uzvara," prāto Sonora Broka.

 

Tikām Kristīne Želve atzīst: "Protams, kino ir vizuāla māksla, tomēr kā režisore uzskatu, ka teksts un vārds, balss un informācija var kļūt par ļoti pilnvērtīgu filmas un kino elementu, ja to prasmīgi izmanto. Runājot par radio raidījumu, mums šķiet būtiski paplašināt kontekstu – klausītājam sniegt informāciju par filmu, tās autoru, ieskicējot plašāk to lauku, kādā šī filma uzlūkojama un kā to skatīties."

 

Informatīvais lauks, kurā varam lasīt, skatīt un uzzināt par kino jautājumiem, mūsdienu virtuālajā laikmetā un tīmekļa vidē ir neierobežots. "Drīzāk jautājums ir par to, cik plašas ir mūsu intereses, valodas zināšanas un mērķis, ko vēlamies atrast vai izvēlamies lasīt. Latviešu valodā informācijas telpa neapšaubāmi ir šaurāka, tāpat kā pati latviešu kino telpa, bet savos raidījumos neaprobežosimies tikai ar latviešu kino un šībrīža aktualitātēm, bet gan centīsimies peldēt neaptveramajā teritorijā," sola Kristīne.

 

Tas arī būs viens no pārraides "Piejūras klimats" pirmajiem uzdevumiem – ikvienam pavērt ceļu uz kino. Piemēram, Sonora Broka vienā no pirmajiem raidījumiem vēstīs par tīmekļa vietnēm, kurās legāli var noskatīties kino, kuru mēs neredzam kinoteātros, kur meklēt kino klasiku un lasīt par kino. "Latvijas kino skatītājs ir laisks – tā varbūt ir mūslaiku nelaime: piedāvājums ir tik plašs, ka grūtības sagādā tieši izvēle. Savukārt tie ļaudis, kuri gatavi iet uz kino, ir ļoti izvēlīgi un zinoši – ņemot vērā lielo aizņemtību, viņi rūpīgi izvēlas, uz kuru filmu doties. Šajā kontekstā man Latvijā pietrūkst cilvēku apmātības ar kino, kino kaislības – kad cilvēki uz kino dodas bieži, intensīvi. Pietrūkst sajūtas, kas ir festivālos – ka ir cilvēki, kuri elpo vienā ritmā ar kino ekrānu. Citās valstīs tas ir saglabājies – varbūt tāpēc, ka kino vēstures attīstības ceļš bijis plūstošāks, bez pārrāvumiem," atzīmē Sonora.

 

"Ir grūti vispārināt, taču man šķiet, ka šodienas skatītājs pieradis pie vienkārši uztveramiem stāstiem. Taču ir arī ļoti izglītoti skatītāji, kas orientējas stilos, žanros, vārdos, festivālos. Lielais vairums, īpaši jaunie skatītāji, pieraduši pie tiešas, ātri saprotamas kino valodas, pie efektiem – ja filmā sākas asociatīvi mākslinieciska tēlu sistēma, rodas problēmas tās uztverē," uzskata Kristīne Želve, kuras pārziņā būs pirmais "Piejūras klimats". Tas būs veltījums kinorežisoram Ansim Epneram (1937-2003) – gan tāpēc, ka 26. oktobrī tika svinēta viņa 80. dzimšanas diena (ar izstādi Kino muzejā un konferenci), gan tāpēc, ka tieši pirms 25 gadiem, pateicoties Ansim Epneram, Latvijas Kultūras akadēmijā tika dibināts pirmais kinorežisoru kurss Latvijas vēsturē, kurā mācījusies arī Kristīne.

 

Raidījums "Piejūras klimats" – no 10. novembra piektdienās plkst. 9:05 (atkārtojums – svētdienās plkst. 19:05). Pēc raidījuma izskanēšanas tas būs pieejams "Klasikas" mājas lapā tīmeklī: klasika.lsm.lv.