Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio uzsāk mediju pratības projektu "Tīri fakti"

Februārī un martā Latvijas Radio īstenos sadarbības projektu ar Britu padomi Latvijā, lai veicinātu mediju pratību  klausītāju un mediju lietotāju vidū.

No 6.februāra Latvijas Radio kanālos un sabiedrisko mediju portālā lsm.lv projekta „Tīri fakti” ietvaros skanēs jauni raidījumi latviešu un krievu valodā, īpaši veidoti informatīvi klipi, kā arī sociālajām tīklošanās vietnēm radīts saturs par mediju pratības jautājumiem.

Latvijas Radio valdes locekle satura attīstības jautājumos Sigita Roķe uzsver: „Latvijas Radio kā sabiedriskajam medijam ir īpaši svarīgi runāt par mediju pratības jautājumiem, jo mēs vēlamies palīdzēt saviem klausītājiem orientēties milzīgajā informācijas pārbagātībā, kāda šobrīd ir pieejama. Palīdzēt saprast, ar ko kvalitatīva, pārbaudīta un faktos balstīta informācija atšķiras no meliem, izdomājumiem un „sagrozītas patiesības”.”

Latvijas Radio 1 sestdienu rītos plkst.9:30 un Latvijas Radio 4 piektdienās plkst.9:45 skanēs jauns raidījums, kurā kopā ar mediju ekspertiem pētīsim, kā mediju vidē darbojas viltus eksperti, kā atšķirt slēptu reklāmu un iemācīties pārbaudīt sociālajos tīklos publicētu informāciju. Raidījumā analizēsim cēloņus nekvalitatīvas informācijas popularitātei, kā arī meklēsim risinājumus, kā mainīt sabiedrības attieksmi, lai padarītu veselīgāku mūsu mediju ēdienkarti. Latvijas Radio saturiskais partneris šajā projektā ir Baltijas Mediju izcilības centrs un tā izpilddirektore Rita Ruduša būs arī Latvijas Radio 1 raidījuma „Tīri fakti” vadītāja. Savukārt Latvijas Radio 4 raidījumu vadīs žurnāliste un producente Anna Stroja.

Paralēli raidījumiem visos Latvijas Radio kanālos skanēs informatīvi klipi, kuri veidoti kā padomi mediju lietotājiem, uzrunājot gan jauniešus kanālā Pieci.lv, gan pieaugušo auditoriju,  kas vienlaikus ir gan mediju satura lietotāji, gan padomdevēji saviem bērniem kvalitatīva satura izvēlē.

Savukārt jauniešu kanāls Pieci.lv veidos skaidrojošu un izglītojošu saturu gan sociālajiem tīkliem, gan saviem radio raidījumiem par viltus ziņām un to, cik dažādi var auditorijai pasniegt vienu un to pašu ziņu. Pieci.lv vērtēs spilgtus piemērus no Latvijas un ārvalstu mediju vides, akcentējot sociālo tīklu lomu šajos gadījumos.

Projekta „Tīri fakti” ietvaros veidotais saturs būs apkopots sabiedrisko mediju portālā lsm.lv, kur tiks izveidota atsevišķa tematiska sadaļa. Tā arī nākotnē tiks papildināta ar informāciju par mediju pratības jautājumiem, ekspertu blogiem un vizuālajiem materiāliem. Aicinām mācību iestādes un pasniedzējus izmantot šo saturu gan sociālo zinību stundās, gan augstskolu lekcijās, sniedzot ikdienā praktiski pielietojamas zināšanas!

Visi materiāli, kas taps šī projekta ietvaros ar tēmturu #Tirifakti un #Фактыинетолько palīdzību, būs viegli atrodami un apkopojami sociālajos tīklos. Aicinām ikvienu sekot līdzi Latvijas Radio kanālu un portāla lsm.lv sociālo tīklu kontiem un kopā kļūt zinošākiem mediju lietošanā!

Latvijas Radio preses sekretāre

Ilze Zvaigzne

Tālr. 67206691; 26322811

E-pasts: Ilze.Zvaigzne@radio.org.lv