Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 4 - Doma laukums rudens sezonu iesāk ar jaunu radioiestudējumu

Latvijas Radio 4 rudens sezonu iesāks, ar lepnumu piedāvājot radioiestudējumu „Sarga dienasgrāmata” pēc Igora Jakimova lugas motīviem.

Jauniestudējums ēterā skanēs 3.septembrī plkst.10:05 raidījuma „Kad tu esi mājās” ietvaros.  Iestudējums „Sarga dienasgrāmata” ir īpašs tā dalībnieku dēļ – tajā lomas ierunājuši ne tikai Krievu drāmas teātra un „Brīvo aktieru sabiedrības” Jauniešu teātra aktieri, bet arī Neredzīgo un vājredzīgo biedrības biedri – skolnieks Ivans un viņa mamma Natālija Muravjovi.

„Sarga dienasgrāmata” domāta visai ģimenei, bet galvenokārt pusaudžiem. Iestudējums galvenais varonis ir tīnis, kuram jātiek galā ar savu dzīvi - jāiemācās ticēt sev, attīstot un nostiprinot sevī radošas dotības, neskatoties uz dažādiem dzīves pārbaudījumiem un šķēršļiem. Stāsta varonim jācīnās ar fantastiskiem briesmoņiem taisnības, mīlestības un sapņu dēļ.

Darbs pie iestudējuma tapšanas izrādījies diezgan sarežģīts, tomēr aizraujošs un iedvesmojošs. Lai daļa aktieru varētu ierunāt savas lomas, iestudējuma tekstu vajadzēja pārvērst Braila rakstā. Īpaši svarīgs neredzīgajiem aktieriem bija arī sufliera darbs, kurš palīdzēja gan ar replikām, gan sakāmā intonācijām, lai tekstus tālāk varētu piepildīt ar savu izpratni un sajūtām.

Muravjovu ģimene ir Latvijas Radio 4 uzticīgi klausītāji, un dēls bieži gan piedalījās, gan uzvarēja dažādos radio konkursos. Diemžēl tradicionālās balvas – ielūgumus uz teātra izrādēm vai izstādēm šajā ģimenē grūti novērtēt, jo tētis Grigorijs, mamma Natālija un dēls Ivans ir neredzīgie. Lai iepriecinātu Muravjovu ģimeni, raidījuma „Kad esi mājās” vadītāji nolēma viņiem piedāvāt pašiem piedalīties radošā projektā, piemēram, kļūt par aktieriem radioteātra iestudējumā.

3.septembrī jau plkst.9:50 raidījumā „Doma laukums” klausieties sižetu par to, kā tapis šis darbs. Savukārt šajā saitē var apskatīties nelielu video stāstu par iestudējuma tapšanu: https://www.youtube.com/watch?v=xJqQg4QgT5E&feature=youtu.be .

Radioiestudējuma producenti bija Aleksandrs Jakušins, Grigorijs Mamilovs, režisors – Vadims Grosmans. Mūziku komponējis Georgijs Muravjovs, bet dziesmu tekstu autors – Konstantīns Linovičs. Lomas ierunāja: Leonīds Lencs, Svetlana Vidjakina, Svetlana Stoļarova, Jurijs Luņiks, Igors Kuļikovs, Natālija Ščeglova un Vadims Grosmans.

            Jaunā iestudējuma radio pirmizrādi ar nepacietību gaida ne tikai Neredzīgo un vājredzīgo biedrības locekļi Latvijā, bet arī ārvalstīs. Šī nav pirmā reize, kad LR4 ēterā raida radioiestudējumu, kura ierakstā piedalījušies cilvēki ar īpašām vajadzībām. Jau 2014.gadā ēterā izskanēja Ulfa Starka stāsta „Dīvaiņi un īdētāji” ieraksts, kurā galvenās lomas ierunāja nesen aizsaulē aizgājušais Leļļu teātra aktieris Ļevs Birmanis un skolniece Diāna Čebotareva – meitene, kurai ir reta saslimšana ar kustību traucējumiem.

            Radioiestudējums „Sarga dienasgrāmata” tapis, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam.