Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio veltīs raidījumus 1991.gada augusta notikumu atcerei

Latvijas Radio savās pārraidēs svētku noskaņā piedāvā atskatīties uz notikumiem pirms 25 gadiem, kad 1991.gada 21.augustā līdz ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes pieņemto likumu tika atjaunota Latvijas Valsts faktiskā neatkarība.

19.augustā Latvijas Radio rīta programmā „Labrīt” sarunu par tautas  sociālo atmiņu klausieties ar Latvijas Universitātes  Sociālo zinātņu fakultātes pētnieci, doktori  Lauru Ardavu. Tālāk programmā plkst.12:30 Latvijas Radio 1 raidījumā „Krustpunktā” uz klausītāju jautājumiem aicināts atbildēt Tiesībsargs Juris Jansons, bet plkst.13:06 studijā aicināti bijušie Latvijas Republikas Augstākās padomes Aizsardzības un iekšlietu komisijas deputāts Odisejs Kostanda, Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Tālavs Jundzis un Augstākās padomes apsardzes dienesta priekšnieks Juris Vectirāns. Raidījuma vadītājs Aidis Tomsons kopā ar viesiem diskutēs par puča izgāšanos un Latvijas valsts neatkarības de facto atjaunošanu.

21.augusta rītā LR1 programmā „Labrīt” klausieties interviju ar Latvijas biedrības Norvēģijā aktīvisti Elitu Cakuli par to, kā baltieši Norvēģijā atzīmēs šo gadadienu. pusdienā plkst.12.00 Latvijas Radio 1 ēterā piedāvāsim Intas Zēgneres vadītu tiešraidi no Ekumēniskā dievkalpojuma, veltītu konstitucionālā likuma pieņemšanas gadadienai, Doma baznīcā. Savukārt plkst.13:40 pieslēgsimies tiešraidei no Brīvības pieminekļa, kur Latvijas valsts augstākās amatpersonas un viesi noliks ziedus un teiks svinīgās uzrunas. Tiešraidi vadīs Latvijas Radio žurnālisti Arita Grīnberga un Eduards Liniņš. Uzreiz pēc tam plkst.15:10 raidījumā „Šīs dienas acīm” ar tā laika aculieciniekiem, vēstures pētniekiem, juristiem un politiķiem pārrunāsim notikumus pirms 25 gadiem. Plkst.17:05 Latvijas Radioteātris ielūdz uz Anšlava Eglīša romāna „Laimīgie” radioiestudējumu. Visu dienu LR1 programmā aicinām iepazīt un baudīt Baltijas valstu populāro mūziku. Bet vakarā LR3 – Klasika ēterā plkst.18:00 piedāvāsim tiešraidi no svētku koncerta Dzintaru koncertzālē ar Liepājas simfoniskā orķestra diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā, Rīgas Doma zēnu kora un citu mūziķu piedalīšanos.

Šonedēļ LR1 raidījumā „Monopols” plkst.19:06 aicinām ieklausīties dažādu raidījuma viesu atmiņu stāstos par Latvijas valsts faktiskās neatkarības atjaunošanas sarežģītajām norisēm un šodienas skatījumos uz Latviju. Trešdien, 17.augustā tiksimies ar Latvijas Televīzijas operatoru Māri Jurgensonu. Ceturtdien „Monopolā” viesosies Barikāžu muzeja direktors Renārs Zaļais, savukārt piektdien saruna ar bijušo zemessargu Māri Markusu.

 

Aicinām apmeklēt arī Latvijas Radio youtube.com kanālu, lai noskatītos operatora Gunāra Bandēna unikālo sižetu par 1991.gada 21.augusta notikumiem Latvijas Radio ēkā: http://ej.uz/LatvijasRadio1991 .

 

Foto no Gunāra Bandēna videosižeta par 1991.gada 21.augusta notikumiem Latvijas Radio ēkā.