Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Vārda diena: Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 1.studijā un "Klasikas" tiešraidē – jauna džeza apvienība "Vibe Trio"!

Otrdien, 8. decembrī, plkst. 18.00 ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu Latvijas Radio 1. studijā un Latvijas Radio 3 – “Klasika” tiešraidē ar programmu “Mūsu mīļākās lietas” (Our Favourite Things) Latvijas džeza mūzikas dzīvē debitēs jauna muzikāla apvienība Vibe Trio. Tajā apvienojušies trīs brīnišķīgi profesionāļi: Andrejs Puškarevs (vibrofons), Reinis Ozoliņš (kontrabass) un Kaspars Kurdeko (bungas). Tiešraides koncertu vadīs Inga Saksone, bet koncerta videotiešraide būs pieejama “Klasikas” mājaslapā klasika.lsm.lv un Latvijas sabiedrisko mediju portālā lsm.lv.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai arī elektroniski pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv. Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 8. decembrī no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas. 

Trio tapšanas iniciators ir izcilais ukraiņu sitaminstrumentālists Andrejs Puškarevs. Jau 16 gadus darbodamies Baltijas kamerorķestra Kremerata Baltica sastāvā, viņš kļuvis par īstu savējo arī Latvijas mūzikas dzīves norisēs. “Kad uzaicināju Andreju piedalīties Latvijas Radio studijas koncertā, mūziķis atsaucās labprāt, piedāvājot tieši Latvijas Radio 3 – “Klasika” klausītājiem kļūt par lieciniekiem jauna trio dzimšanai,” stāsta koncerta producente Māra Šuba.

8. decembra koncertā Andrejs pirmo reizi uzstāsies kopā ar jaunajiem Latvijas talantiem – kontrabasistu Reini Ozoliņu un starptautiski pazīstamo sitaminstrumentālistu Kasparu Kurdeko. Interesanti, ka trio ar tieši šādu nosaukumu – Vibe Trio – Andrejs Puškarevs 2000. gadā tika nodibinājis jau dzimtajā Kijevā, un kopumā tā darbība aptvēra veselu desmitgadi.

“Šobrīd Andrejs pastāvīgi dzīvo Latvijā, apgūst latviešu valodu un vēlas vēl dziļāk iesaistīties Latvijas mūzikas dzīves procesos. “Klasikas” klausītājiem piedāvātā programma ietvers džeza improvizācijas par Astora Pjacollas, Badija Bernjē, Nata Saimona, Johana Sebastiāna Baha, Ričarda Rodžersa, Pētera Čaikovska, Arama Hačaturjana un arī paša Andreja Puškareva tēmām, atgādinot arī, ka sācies Ziemassvētku gaidīšanas laiks,” tā Māra Šuba.

Andrejs Puškarevs dzimis Kijevā, mūziķu ģimenē. No sešu gadu vecuma apguvis klavierspēli Kijevas Speciālajā mūzikas skolā, bet 14 gadu vecumā sācis mācīties sitaminstrumentu spēli profesora Bļinova vadībā, turpinot sadarbību ar profesoru arī Pētera Čaikovska Kijevas Nacionālajā konservatorijā. Studiju gados aizvien vairāk aizraujoties ar vibrofona spēli, ātri vien Andrejs sācis komponēt arī pats. 1995. gadā pirmajā konkursā “Ukrainas jaunie vārdi” viņš ieguvis 1. vietu kā solo vibrofonists. Tad arī aizsākusies aktīvā koncertdarbība visā valstī, un drīz vien, 22 gadu vecumā, Andrejs kļuvis par jaunāko galveno orķestra timpānistu Ukrainā, iesākot spēlēt Kijevas filharmonijas simfoniskajā orķestrī. Kopš 1999. gada Andrejs Puškarevs pievienojies Baltijas kamerorķestra Kremerata Baltica sastāvam un līdz pat šim brīdim turpina darboties kā šī orķestra perkusionists un arī aranžētājs. Daudzviet pasaulē (Kremerata Baltica festivālos Siguldā, Lokenhauzā, koncertos un festivālos vai visās Eiropas valstīs, ASV, Dienvidamerikā un Austrālijā) viņš uzstājies arī ar soloprogrammām un dažādu kameransambļu sastāvos. Viņa partneru vidū – Marta Argeriča, Jo Jo Ma, Vadims Repins, Julians Rahlins, Gabriela Montero, Didjē Lokvuds, Mišels Portāls, Mario Brunello, Peters Sadlo, Katja Skanavi, Maksims Risanovs, Gabors Boldozskis. Andrejs muzicējis diriģentu Jurija Temirkanova, Voldemāra Nelsona, Romana Kofmana vadībā. 2004. gadā kā solo vibrofonists saņēmis Pro Europe Kultūras fonda balvu. Tomēr īpaši izceļama Andreja Puškareva sadarbība ar Gidonu Krēmeru, kas brīnišķīgi rezultējusies albumos After Mozart (Grammy un ECHO balvas 2002. gadā), Themes from the Songbook (2010), Krēmera iedvesmotajā Andreja soloalbumā Bach Vibrations, koncertprogrammā From Bach to Piazzolla (kopā ar Gidonu Krēmeru un Dino Saluci). Kopš 2009. gada Andrejs pasniedz meistarklases un iekļāvies starptautisku konkursu žūriju sastāvos. Kopš 2013. gada darbojas starptautiskajās mūziķu apvienībās/radošajās platformās Majestic Percussion un Innovative Percussion, turpina veidot savas kompozīcijas un aranžējumus dažādiem kameransambļiem visā pasaulē un arī Latvijā, nereti iesaistoties to sastāvos.

Reinis Ozoliņš sākotnēji mācījies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, apgūstot vijoles un kontrabasa spēli, bet vēlāk mācības turpinājis Rīgas Doma kora skolā Mūsdienu ritma nodaļā, apgūstot arī basģitāras spēli. No 2010. līdz 2014. gadam studējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, īpašu uzmanību veltot džeza kontrabasa spēlei. Zināšanas papildinājis dažādās meistarklasēs, meistardarbnīcās, semināros.      Reinis iesaistījies dažādos sastāvos, jo praktizē plašā stilistiskā un žanriskā amplitūdā, spēlējot džezu, blūzu, soulu, roku, popmūziku un arī akadēmisko mūziku. Visilgāk – 5 gadu garumā – sadarbojies ar Latvian Blues Band, bet šobrīd Reinis muzicē Harija Baša trio, Kristapa Vanadziņa kvartetā, Ilona Kudina Quintet, projektā „Kristīne Prauliņa & Friends”, kuram sacer arī mūziku. Rakstījis arī mūziku teātra uzvedumiem. Piedalījies arī dažādos festivālos, tostarp Nomazz Meets the Baltics Igaunijā, I.A.S.J. Jazz Meeting Itālijā un Saulkrasti Jazz Latvijā.

Kaspars Kurdeko studējis Amsterdamas Mūzikas konservatorijas džeza nodaļā un Ņujorkas Manhetenas mūzikas skolā, sadarbojies ar tādām džeza autoritātēm kā John Riley, Henry Cole, Dave Liebman, Ari Hoening, Theo Bleckmenn, Dave Douglas. 2010. gadā Kaspars kopā ar savu starptautisko džeza kvartetu DekoMotion ieguvis prestižo balvu starptautiskajā konkursā Keep Aye Jazz Award Nīderlandē, izpelnoties īpašu atzinību arī kā labākais izpildītājs. Mūziķis šobrīd iesaistījies dažādos starptautiskos  projektos: Spyros Manesis Trio (Grieķija), Exit Trio, Soo Choo Trio (Dienvidkoreja), DekoMotion, Sandero Fazio Quartet (Itālija), uzstājas festivālos un koncertos dažādās Eiropas pilsētās. Viņa spēles stilu lielā mērā veidojusi daudzveidīgā pieredze saskarsmē ar Dienvidamerikas mūziku, folku, improvizāciju. Līdzās starptautiskajām aktivitātēm Kaspars Kurdeko intensīvi sadarbojas arī ar Latvijas mūziķiem un grupām: šogad iesaistījies Dāvja Jurkas džeza kvartetā, Ilona Kudina Quintet, Kristapa Vanadziņa kvartetā un arī citās muzikālajās  apvienībās, periodiski pasniedzot arī ritma stundas un bungu nodarbības Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas džeza nodaļā un vērtējot jauno izpildītāju sniegumu dažādos konkursos.

Aicinām klausīties tiešraides koncertu Latvijas Radio 3 – „Klasika” radio frekvencēs un video tiešraidē internetā un lsm.lv. Programmas jaunumiem iespējams sekot līdzi arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.

Publicitātes foto: džeza apvienība "Vibe Trio"