Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio valdes priekšsēdētājs: "Samazinot Latvijas Radio finansējumu, tiks ietekmēts Radio veidotā satura apjoms"

VSIA „Latvijas Radio” valdes priekšsēdētājs Aldis Pauliņš informē par vairākiem apsvērumiem, kas saistīti ar Latvijas Radio kā sabiedriskā medija turpmāko darbību. Iepriekšējos gados Latvijas Radio pieejamā valsts budžeta dotācija ir veidojusies no divām daļām – no bāzes finansējuma un t.s. papildu piešķīrumiem vienreizējo pasākumu finansēšanai. Abas šīs daļas vienādā mērā ir tikušas izmantotas Latvijas Radio satura veidošanai un infrastruktūras uzturēšanai sabiedriskajā pasūtījumā noteiktajā apmērā.

Ja netiek atbalstīti Latvijas Radio priekšlikumi 2016. gadam (papildu pieprasījumi bāzes finansējumam jau iepriekš tika noraidīti, savukārt priekšlikumus jauno politikas iniciatīvu finansējuma ietvaros atbildīgā ministrija nav atbalstījusi), Latvijas Radio 2016. gadā faktiski jārēķinās ar jūtamu kopējo valsts dotācijas līdzekļu samazinājumu salīdzinājumā ar iepriekšējiem periodiem (-7% salīdzinot ar 2015. gadu, -10% salīdzinot ar 2014. gadu). Tas nozīmē aptuveni 800 tūkstošu eiro iztrūkumu Latvijas Radio budžetā nākamajam gadam. Šāda apjoma samazinājums uzskatāms par pietiekami būtisku, kas var radīt riskus Latvijas Radio darbības nodrošināšanai līdzšinējā apmērā un Latvijas Radio uzdevumu un funkciju pienācīgai izpildei.

Valdes priekšsēdētājs Aldis Pauliņš: „Ja būtiski tiks samazināts Latvijas Radio finansējums, tas neizbēgami ietekmēs Latvijas Radio veidotā oriģinālsatura apjomu. Ņemot vērā, ka Latvijas Radio tirgus daļa radio programmu apraidē Latvijā ir ap 40%, satura apjoma samazinājums neapšaubāmi rada riskus īstenot Latvijas informatīvās telpas stiprināšanas stratēģiju.”

Latvijas Radio ir lūdzis Ministru kabinetu ņemt vērā šos apsvērumus un Latvijas Radio viedokli, veidojot un lemjot par 2016. gada valsts budžetu.