Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio tiešraides no starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2015"

15. jūlijā sākas starptautiskais folkloras festivāls „Baltica 2015”, kas līdz 19. jūlijam aizritēs Rīgā un citās Latvijas pilsētās un novados. Sekojot līdzi vērienīgajam tradicionālās kultūras notikumam, Latvijas Radio 1 (LR1) un Latvijas Radio 3 – Klasika (LR3) piedāvās tiešraides no Rīgas un Rēzeknes.

Ceturtdien, 16. jūlijā, plkst. 16.05 Latvijas Radio 1 informatīvi analītiskās programmas „Pēcpusdiena” komanda sāks darbu no Vērmanes dārzā notiekošās „Baltica” Rīgas dienas. Divu stundu garumā iepazīstināsim klausītājus ar festivāla aktualitātēm šajā gadā, runāsim par folkloras tradīciju kopšanu un to pārmantojamību, satiksim folkloristus un tautas instrumentu muzikantus. Stundā pēc pulksten 17 uzzināsim vairāk par rotaļām un stāstniecību dažādu tautu kultūrā. Tiešraidi vadīs Tālis Eipurs un Daira Kokareviča.

Savukārt Latvijas Radio 3 – Klasika, rūpējoties par tautas kultūras mantojuma saglabāšanu, ierakstīs divus koncertus: 16. jūlijā plkst. 15.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiekošo koncertu „Mantinieki. Ziemeļlatgale” un 18. jūlijā plkst. 13.00 Latgales vēstniecībā „Gors” paredzēto koncertu „Četri vārdi”. Koncertā „Četri vārdi” tiks izdziedātas un izdejotas tautasdziesmās, dejās un rituālos sastopamās četras dabas stihijas – Zemes, Uguns, Ūdens un Gaisa stihija. Sagatavotie ieraksti LR3 ēterā tiks atskaņoti vasaras izskaņā, klausītājus iepriekš informējot par precīzu izskanēšanas laiku.

Sestdien, 18. jūlijā, plkst. 17.30 Latvijas Radio 1 un Latvijas Radio 3 frekvencēs radio uztvērējos un internetā varēs klausīties Festivāla dižkoncertu „Četru tāvu bagateiba”, kas notiks Rēzeknes novada Ančupānu ielejā. Festivāla tēma „mantojums” tiks atklāta caur dabas un četru gadalaiku ritu, Latvijas novadu dziesmās, rotaļās un dančos, piedaloties folkloras kopām no Latvijas un ārvalstīm, kā Īrijas, Norvēģijas, Portugāles, Gruzijas, Ukrainas u.c. valstīm. Koncerta tiešraidi vadīs Gita Lancere un Ingvilda Strautmane.

Festivāla noslēguma dienā svētdien, 19. jūlijā „Baltica” notikumiem Rēzeknē līdzi sekos LR1 raidījums „Kultūras Rondo”. Plkst. 11.05 tiešraidē no Rēzeknes pilskalna raidījuma vadītāja Ingvilda Strautmane ļausies svētdienīgām sarunām ar festivāla dalībniekiem un klausītājus iepazīstinās ar Saimes rītu kā ritu. Šajā rituālā notiek tradīciju pārmantošana: saimes brokastis kā ģimenes pulcēšanās brīdis, kopā būšanas prieks, kam svētdienas rīta garša, rīta mūzika un skaņu ainava, dziedātprieks, kas izpaužas saskanīgā sadziedāšanā, arī apdziedāšanā un „uz zoba pavilkšanā”.

Ar starptautiskā folkloras festivāla „Baltica 2015” programmu iespējams iepazīties interneta vietnē festivalbaltica.com.

Latvijas Radio programmas ir klausāmas radio frekvencēs un interneta vietnē latvijasradio.lv. Aicinām sekot līdzi Latvijas Radio jaunumiem arī sociālo tīklu kontos Twitter twitter.com/LatvijasRadio, Facebook facebook.com/LatvijasRadio un Draugiem.lv draugiem.lv/latvijasradio.

Attēls: Festivāls "Baltica 2015"

Latvijas Radio preses sekretāre
Laura Elizabete Vanaga
Tālr. 67206691; 26587875
E-pasts: laura.vanaga@radio.org.lv