Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 3 – Klasika un 1.studijā tiešraidē skanēs tango programma

Pirmdien, 11.maijā, plkst.18.00 ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu Latvijas Radio 1.studijā un Latvijas Radio 3 – „Klasika” tiešraidē skanēs koncerts jeb kulturoloģiska lekcija ar intriģējošu moto: „Latvju Tangobāleliņš ciemos pie Argentīnas Tangokaraļa”. Tiešraides koncertu vadīs Māra Šuba.

Ikviens tiek aicināts tiešraides koncertu Radio studijā apmeklēt arī klātienē, iepriekš piesakoties pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai rakstot e-pastu uz lr3koncerts@latvijasradio.lv. Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 11.maijā no plkst.17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas! Tiesa gan, vietu skaits ierobežots.

Viss sācies 2013.gadā, kad komponists, mūzikas kritiķis un esejists Imants Zemzaris sadarbībā ar jauntapušu muzikālu vienību – klavieru kvartetu Quadra – izveidojis savdabīgu programmu „Latvju tango bāleliņš ciemos pie Argentīnas tango karaļa”. Imanta Zemzara aranžēti, tajā apkopoti vairāku latviešu komponistu – Jāņa Ivanova, Marģera Zariņa, Oskara Stroka, Alfrēda Vintera, Raimonda Paula, Ivara Vīgnera, Romualda Kalsona, Aleksandra Okolo-Kulaka – tango, kā arī paša Imanta Zemzara oriģinālkompozīcijas.

Imants Zemzaris sev raksturīgajā asprātīgi ironiskajā manierē uzsver, ka tas nav vienkārši koncerts, bet gan „kulturoloģiska koncertlekcija ar autora/konferansjē/teicēja teksta izklāstu teikas/vēstījuma formātā par septiņām latvju tango īpatnībām”. Lekciju ilustrē minēto komponistu tango paraugi klavieru kvarteta Quadra mūziķu sniegumā variētos sastāvos.

„Kādēļ mums dziedāt svešu dziesmu, ja pašiem ir savs latvju tango – savs īsti nacionālais tango?” vaicā komponists, un viņam nevar nepiekrist: ir vērts ar smaidu to vēlreiz uzlūkot un arī iemūžināt, pozitīvā gaisotnē noslēdzot krāsaino 2014./2015. gada koncertsezonu, iepriecinot mūsu neakadēmiskās klasikas cienītājus koncerta tiešraidē un klātienē Latvijas Radio 1.studijā.

Imants Zemzaris (ideja, teksts, teicējs) – komponists, pedagogs, mūzikas kritiķis un esejists, pianists, koncertu un koncertciklu veidotājs un vadītājs, latviešu mūzikas veicinātājs pēc pārliecības. Vairāk nekā pusotra simta dažādu žanru skaņdarbu autors. Latvijas Radio arhīvā rodami ļoti daudzi Imanta Zemzara mūzikas ieraksti, kā arī ieskaņojumi, kuros viņš piedalījies kā pianists, spēlējot savus un citu latviešu komponistu skaņdarbus (Volfganga Dārziņa, Jāņa Ivanova, Emiļa Melngaiļa u.c.). Turpat 40 gadus Imants Zemzaris māca kompozīciju un mūzikas teorētiskos priekšmetus skolā, kuru neilgi pirms tam absolvējis – Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Latvijas preses izdevumos publicēti vairāki simti Imanta Zemzara rakstu. Viņš ir Latvijas Komponistu savienības biedrs kopš 1975.gada, šobrīd – valdes loceklis.

Klavieru kvartets Quadra kopā muzicē kopš 2011.gada rudens. Līdz šim koncertēts daudzviet Latvijā: Gulbenē, Jaunmārupē, Ogrē, Lielvārdē, Ventspilī, Liepājā, arī Rīgā – Rīgas Latviešu biedrības namā, Ojāra Vācieša muzejā, Jāņa Akuratera muzejā un 2014.gada rudenī festivālā „Dominante” Rīgas Sv.Pētera baznīcā; īpaši gaidīti Quadra mūziķi ir Latviešu mūzikas svētkos Madonā. Līdzās citzemju komponistu skaņdarbiem īpašu vietu viņu repertuārā ieņem latviešu mūzika – Tālivalža Ķeniņa, Agra Engelmaņa, Pētera Plakida, Pētera Vaska, Riharda Dubras un jauno autoru darbi, tostarp vēl stīgu trio un duetu sastāviem, kādos arī mēdz muzicēt Quadra dalībnieki. Cieša sadarbība viņus saista ar komponistu Imantu Zemzari, kas ansamblim veltījis vairākus skaņdarbus un veidojis aranžējumus.

Klavieru kvartetā Quadra muzicē Arvīds Zvagulis (vijole), Pēteris Trasuns (alts), Kārlis Klotiņš (čells), Rihards Plešanovs (klavieres).

Aicinām klausīties Marisa Jansona tango programmu Latvijas Radio 3 – „Klasika” radio frekvencēs un internetā. Programmas jaunumiem iespējams sekot līdzi arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.

Publicitātes foto: klavieru kvartets Quadra.