Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio programmas maija brīvdienās

Garajām maija brīvdienām Latvijas Radio (LR) ir sarūpējis gan īpaši veidotas svētku pārraides, gan Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 25.gadadienai veltītus pasākumus un koncertus Rēzeknē ar populāru mūziķu piedalīšanos.

Piektdien, 1.maijā, kad Latvijā tiks atzīmēti Darba svētki un Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas diena, pl.21.00 Latvijas Radio 3 – „Klasika” tiešraidē no Minhenes būs klāt Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncertā, kurā pie diriģenta pults stāsies Andris Nelsons. Latviešu diriģenta vadībā izskanēs Pētera Čaikovska Pirmais klavierkoncerts, kā arī Dmitrija Šostakoviča Ceturtā simfonija.

Sestdien, 2.maijā, pl.17.05 Latvijas Radio 1 varēs klausīties Latvijas Radioteātra projekta „Re!Starts” cikla „Radioteātra aktieru TOP 20” raidījumu. Šajā nedēļas nogalē pie profesora Jāņa Siliņa viesosies Pēteris Liepiņš, savukārt 3.maijā pl.21.05 ar savu stāstījumu pie klausītājiem dosies aktieris Gundars Āboliņš.

Atzīmējot 25.gadadienu, kopš 4.maijā tika pieņemta Latvijas Republikas Neatkarības deklarācija, Latvijas Radio ar īpaši veidotiem svētku pasākumiem raidīs no Rēzeknes Festivāla parka. Svētku programma tiks atklāta svētdien, 3.maijā, pl.15.05 ar Latvijas Radio 1 informatīvi analītisko programmu „Pēcpusdiena” un jauniešu veidoto Latvijas Radio 5 – Pieci.lv (Pieci.lv) raidījumu „Domnīca”. Stundas garumā tiksimies ar latgaliešiem, kas bija Augstākajā Padomē tobrīd, kad parakstīja Latvijas Neatkarības deklarāciju, un ieklausīsimies Latgales grupas „Galaktika” dziesmās.

Pēc ziņām pl.16.00 izskanēs LR1 raidījums „21.gadsimta latvietis”, kurā runās par Latgales karogu un identitāti, savukārt pl.17.05 „Ģimenes studijā” iepazīsim tradicionālos Latgales ēdienus. Pl.18.15 raidījumā par Latgali „Kolnasāta” diskutēs, kas ir labs latgalietis, un muzicēs Latgales kultūras balvas „Boņuks” ieguvēji – grupa „Kapļi”.

3.maijā, kas ir arī Imanta Ziedoņa dzimšanas diena, pl.19.00 kopā ar fondu „Viegli” aicinām Latvijas Radio 1 klausīties apbalvojuma „Laiks Ziedonim” cildināšanas ceremoniju no Vidzemes koncertzāles „Cēsis”. Šoreiz Raiņa jubilejas gada noskaņās veidotā ceremonijā iepazīsim un apbalvosim šī gada laureātus un ieklausīsimies Imanta Kalniņa operas „Spēlēju, dancoju” fragmentos ar I.Ziedoņa veidoto libretu. Muzicēs dziedātāji Renārs Kaupers, Jānis Holšteins-Upmanis, Māra Upmane-Holšteine, Raimonds Gusarevs, Jānis Strapcāns, koris “Balsis” Inta Teterovska vadībā un šim notikumam pulcēts muzikālais orķestris.

Svētdienas vakara izskaņā klausītājus Pieci.lv tiešraidē un Rēzeknes Festivāla parka apmeklētājus no pl.20.00 ar muzikālu ballīti izklaidēs Pieci.lv dīdžeji DJ Rudd, DJ Magnuss Eriņš un grupa „Bermudu Divstūris”.

Valsts svētkos pirmdien, 4.maijā, pl.10.05 svētku programmu no Rēzeknes turpinās LR1 raidījuma „Kā labāk dzīvot” komanda, kas tiksies ar Latgales uzņēmējiem un uzzinās par inovācijām un tūrismu. Pl.11.05 darbu turpinās „Kultūras Rondo”, kurā runās gan par Latgales vēstniecības „Gors” darbību, gan Latgales Kultūrvēstures muzeja aktivitātēm.

Pl.12.00 Latvijas Radio 1 pieslēgsies Latvijas Nacionālajam teātrim Rīgā, kur notiks Saeimas svinīgā sēde par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 25.gadadienai. Pl.12.35 dzīvesziņas pārzinātāji Iveta un Vidvuds Medeņi sadziedāsies ar vietējām Latgales folkloras kopām Rēzeknē, bet pēc ziņām pl.13.05 visi aicināti klausīties „Krustpunktā” brīvo mikrofonu.

Tikmēr Latvijas Radio 3 – „Klasika” pl.13.00 būs klausāms Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svētku koncerts. Kopā ar solistiem un diriģentu Māri Sirmo Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris atskaņos krāšņu programmu, kurā skanēs gan latviešu klasiķu, gan mūslaiku komponistu darbi.

Latvijas Radio tiešraižu izskaņā no Rēzeknes pl.14.05 akustisko koncertu sniegs šī gada Latvijas pārstāve starptautiskajā dziesmu konkursā „Eirovīzija” Aminata un aktieris un mūziķis Kristaps Rasims. Abu dziedātāju uzstāšanos varēs klausīties Latvijas Radio 1 un Pieci.lv ēterā.

Savukārt 4.maija pēcpusdienā pl.17.05 pirmatskaņojumu piedzīvos Latvijas Radioteātra projekta „Re!Starts” lugu konkursa „Latvija. Svarīgāk nekā jebkad agrāk” uzvarētāja – Artas Dzīles luga „Mūsu virtuve”. Režisora Jura Joneļa iestudējums par aizbraucējiem un sašķeltām ģimenēm latviešu valodā izskanēs Latvijas Radio 1 pl.17.05, bet krievu valodā tas būs klausāms pl.20.05 Latvijas Radio 4 – „Doma laukums” programmā.

Latvijas Radio programmas ir klausāmas radio frekvencēs un interneta vietnē latvijasradio.lv. Tie, kas nevarēs piedalīties Latvijas Radio veidotajos pasākumos Rēzeknē, pasākumu video tiešraidi varēs vērot sabiedrisko mediju ziņu portālā Lsm.lv. Aicinām sekot līdzi Latvijas Radio jaunumiem arī sociālo tīklu kontos Twitter, Facebook un Draugiem.lv.