Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 1.studijā un "Klasikas" tiešraidē koncertēs pianists Georgs Kjurdians

Pirmdien, 16.martā, plkst.18.00 Latvijas Radio 1.studijā un Latvijas Radio 3 – „Klasika” tiešraidē ar Latvijas Kultūrkapitāla fonda atbalstu solokoncertu sniegs jaunais pianists, Diseldorfas Mūzikas augstskolas students Georgs Kjurdians. Tiešraides koncertu vadīs Ilze Medne.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai e-pastā lr3koncerts@latvijasradio.lv. Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 16.martā no plkst.17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas!

Georgs Kjurdians dzimis 1994.gadā Rīgā, no četru gadu vecuma apguvis ģitārspēli, bet klavierēm pievērsies desmit gadu vecumā. 2012.gadā absolvējis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu, kur apguvis ne tikai klavierspēli, bet arī kompozīciju pie Pētera Vaska. Kopš 2012.gada oktobra Georgs studē Roberta Šūmaņa Mūzikas augstskolā Diseldorfā Barbaras Ščepaņskas klasē.

Jaunais pianists jau paguvis izcīnīt daudzas uzvaras nacionālajos un starptautiskajos konkursos, tostarp konkursā „Talants Latvijai” (2007, 1.vieta), Jūrmalas Starptautiskajā jauno pianistu konkursā (2010, 2.vieta), S.Rahmaņinova starptautiskajā jauno pianistu konkursā Frankfurtē (2013, 3.vieta). Bet pērnvasar Georgs ieguva 3.vietu un publikas simpātiju balvu 19.Starptautiskajā Johana Sebastiāna Baha konkursā Leipcigā. Der atgādināt, ka līdz tam ar šo konkursu bija saistīts leģendārās pianistes Ilzes Graubiņas vārds – 1964. gadā viņa šajās sacensībās izcīnīja 1. vietu un zelta medaļu: tā bija pirmā Latvijas mūziķa uzvara tāda mēroga konkursā, lai gan toreiz māksliniecei gribot negribot bija jāpārstāv PSRS. Pēc pusgadsimta šī konkursa vēsturē nu ierakstīts pirmais laureāts, kurš aiz sava vārda droši varējis rakstīt – Latvija. „Dzīve man piespēlē visnegaidītākos pavērsienus,” pēc uzvaras šajā konkursā intervijā „Klasikai” atzinās Georgs.

Talantīgais mūziķis savu meistarību līdz šim papildinājis daudzās meistarklasēs (pie Mihaila Voskresenska, Dominika Merlē, Žaka Ruvjē, Jana Veina, Grigorija Gruzmana, Grēma Skota un citiem meistariem) un līdztekus intensīvajām studijām aktīvi koncertē: uzstājies gan Leipcigas Gewandhaus, Diseldorfas Roberta Šūmaņa zālē, Belvederas pilī, Varšavas Konservatorijas Lielajā zāle un citviet. Uzstājies gan ar soloprogrammām, gan muzicējis kopā ar Kurpfalijas kamerorķestri un Vidusvācijas komerorķestri. Georga radošajā kontā jau rindojas arī vairāki ieraksti, kuri veikti dažādās skaņu ierakstu studijās.

Programmas izvēle tiešraides koncertam ir zīmīga: tajā jaunais pianists iekļāvis ne tikai Jozefa Haidna Sonāti Sol mažorā Hob.XVI – 27, Fēliksa Mendelszona-Bartoldi Prelūdiju un fūgu mi minorā op.35 No.1 un Sergeja Rahmaņinova Variācijas par Korelli tēmu op.43, bet arī sava kompozīcijas skolotāja Pētera Vaska opusu „Vasaras vakara mūzika” un tik ļoti iemīļoto Johana Sebastiāna Baha mūziku, šajā gadījumā – Itāļu koncertu BWV 971.

Vaicāts par pirmo sastapšanos ar Bahu, Georgs Kjurdians intervijā „Klasikai” atklājis, ka tā notikusi jau agrīnā bērnībā: ģimenei bijusi ievērojama skaņuplašu kolekcija, un vairāk par pusi tajā bijis visdažādāko žanru Baha mūzikas ieskaņojumu, tāpēc tieši Bahs bijis pirmais komponists, kuru iepazinis. Šopēnu atklājis krietni vēlāk – astoņu deviņu gadu vecumā, tāpat Bēthovenu. Taču pirmais ir un paliek Bahs!

Aicinām klausīties Latvijas Radio 3 – „Klasika” studijas koncertu radio frekvencēs un internetā. Programmas jaunumiem iespējams sekot līdzi arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.

Foto: Suzanna Dīsnere (Susanne Diesner)