Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 3 – Klasika tiešraidē muzicēs kamerorķestra "Kremerata Baltica" kvartets

Laiks pienācis Latvijas Radio 3 – Klasikas sarūpētajam pirmajam koncertam 2015.gadā, kas ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu izskanēs Latvijas Radio 1.studijā un arī „Klasikas” tiešraidē. Svētdien, 11.janvārī, plkst.15.00 klausītājus iepriecinās nesen dzimusi talantīgu mūziķu apvienība – orķestra Kremerata Baltica stīgu kvartets Quattro Baltica. Tiešraides koncertu vadīs Ilze Medne.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv. Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 11.janvārī no plkst.14.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas!

Viena no Baltijas kamerorķestra Kremerata Baltica darbības pamatlīnijām allaž bijuši spēcīgi kameransambļi. Stīgu kvintets Kremeratini, kvartets Euphonia, sekstets KB 6 – tie ir tikai daži no festivālos un koncertos dzirdētajiem. Mainoties mūziķu paaudzēm, bijušo vietā nāk jauni, un ir patiess prieks, ka orķestra paspārnē atkal izveidojies jauns stīgu kvartets – Quattro Baltica.

Ansambļa sastāvā līdzās lietuviešu vijolniekam Džeraldam Bidvam un latviešu čellistam Pēterim Čirkšim, kuri ir orķestra Kremerata Baltica dalībnieki jau kopš tā pirmsākumiem, muzicē mūsu jaunās stīdzinieces – vijolniece Madara Pētersone un altiste Santa Vižine. (Tiesa gan, Madaru Pētersoni koncertā Latvijas Radio studijā izņēmuma kārtā aizstās labi zināmais vijolspēles talants Sandis Šteinbergs.)

Quattro Baltica repertuārs šobrīd ir mainīgs un nemitīgi tiek papildinās, bet koncertā Latvijas Radio studijā skanēs šādi opusi: Edvarda Grīga Stīgu kvartets Fa mažorā (op. posth.), Pētera Vaska Otrais stīgu kvartets "Vasaras dziedājumi", Alfrēda Šnitkes Mozart a'la Haydn divām vijolēm, kā arī Ludviga van Bēthovena Duets altam un čellam Mibemol mažorā, W0 32.

Džeralds Bidva (Džeraldas Bidva, Lietuva, I vijole) absolvējis M.K.Čurļoņa mākslas skolu un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmiju. Viņa skolotāji – Jurģis Dvarions, Raimunds Katiļus, kā arī Boriss Garlickis Parīzes konservatorijā. Džeralds ir vairāku konkursu laureāts. Kā viesmākslinieks piedalījies daudzos prominentos mūzikas festivālos: Lokenhauzā, Gštādē, Kūmo, Zalcburgā, Kronbergā u.c., kur viņa kameransambļu partneri bijuši Gidons Krēmers, Oļegs Maizenbergs, Boriss Pergamenščikovs, Jurijs Bašmets, Aleksandrs Rudins, Vladimirs Mendelsons un daudzi citi. Baltijas kamerorķestra Kremerata Baltica sastāvā aizvadītajos gados spēlētas visdažādākās programmas pasaules ievērojamākajās koncertzālēs. Džeralds iesaistās arī Lietuvas koncertdzīvē: uzstājas dažādu kameransambļu sastāvā, ir vieskoncertmeistars Lietuvas kamerorķestrī, Kamerata Klaipeda, regulāri spēlē solo kopā ar Lietuvas simfoniskajiem un kamerorķestriem. 2005. gadā pēc Gidona Krēmera uzaicinājuma kvinteta Kremeratini sastāvā piedalījās Džordžes Enesku Klavieru kvinteta ierakstā, kas saņēma Grammy Awards nomināciju.

Sandis Šteinbergs (Latvija, II vijole) kopš 1994.gada ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķis, pirmo vijoļu otrais koncertmeistars. Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts: 2004.gadā – kā solists, RIX klavieru kvarteta dalībnieks un Baltijas kamerorķestra Kremerata Baltica mūziķis. 2012.gadā ceturto reizi kļuvis Lielās mūzikas balvas laureāts, šoreiz kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī”. Koncertmūziķa karjeru sācis 1991.gadā, kļūstot par orķestra "Rīgas kamermūziķi" koncertmeistaru; no 1993. līdz 1995.gadam bijis Pasaules Jauniešu simfoniskā orķestra koncertmeistara vietnieks, piedalījies Gustava Mālera orķestra koncertos 1997.gadā. No 1996.gada Sandis ir pasaulslavenā orķestra Kremerata Baltica vijoļu grupas koncertmeistars. Aktīvi koncertē arī dažādu citu, tostarp starptautiska mēroga orķestru (Bergen PhO, World Orchestra for Peace), kameransambļu (BIT 20, Orchestra Ensamble-Kanazava) sastāvos.

Santa Vižine (alts) pēc Emīla Dārziņa mūzikas skolas un Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas absolvēšanas (bakalaura grāds), Erasmus apmaiņas programmas ietvaros mācījusies Lībekas Mūzikas augstskolā un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā. Pedagogi: Arigo Štrāls, Miguels da Silva, Petrs Radzevičs. 2012.gada rudenī izturējusi konkursu Amsterdamas Concertgebow orķestra akadēmijā. 2012.gadā sākusi darbu kamerorķestrī Kremerata Baltica, bet pirms tam muzicējusi Gēteborgas Simfoniskajā orķestrī un Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī. Vērtīgu pieredzi guvusi, vairākas sezonas spēlējot Gustava Mālera Jauniešu simfoniskajā orķestrī. Jau kopš 2004.gada Santa ir daudzu, tostarp starptautisku, kamermūzikas un orķestra projektu dalībniece, 2008. gadā viņa muzicējusi stīgu kvartetā Sensus, 2012./2013.gada sezonā iesaistījusies Concertgebow akadēmijas kamermūzikas projektos. 2014.gada vasarā piedalījusies prestižajā Kronberga akadēmijas festivālā, kur spēlējusi kameransambļos kopā ar Gidonu Krēmeru, Kristianu Teclafu, Kimu Kaškašjanu, Stīvenu Iserlisu un citiem izciliem mūziķiem.

Pēteris Čirkšis (čells) mācījies Ventspils Mūzikas skolā, Ventspils Mūzikas koledžā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, profesionālās iemaņas papildinājis Vīnes Mūzikas un mākslas augstskolā. Pedagogi: Arimans Štrauss, Māris Villerušs, Volfgangs Hercers. Piedalījies meistarklasēs un dažādos konkursos. Kamerorķestra Kremerata Baltica sastāvā Pēteris muzicē kopš tā dibināšanas dienas. No 1997. līdz 2001.gadam paralēli darbojies Liepājas Simfoniskajā orķestrī, uzstājoties arī kā solists. 2003.gadā kopā ar domubiedriem no Kremerata Baltica izveidojis stīgu kvartetu Euphonia, kas savulaik regulāri uzstājies Gidona Krēmera festivālos Lokenhauzā, Kremerata Baltica festivālā Siguldā, Jurija Bašmeta festivālā Elbā Itālijā, kā arī sniedzis atsevišķus koncertus Latvijā un citviet. Aizejot no orķestra kvarteta dalībniekiem Evai Binderei, Andrejam Goļikovam un Daniilam Grišinam, tā darbība pārtrūkusi. Vēl pirms tam, 2006.gadā, par augstu māksliniecisko sniegumu Euphonia saņēmis Lielo mūzikas balvu. Pēteris Čirkšis uzstājas arī dažādu citu kameransambļu sastāvos un, ciktāl tas iespējams apvienojumā ar darbību Kremerata Baltica, atsaucīgi iesaistās arī Latvijas mūzikas dzīvē.

Koncertu var klausīties gan radio frekvencēs, gan internetā. Programmas jaunumiem sekojiet līdzi arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.