Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Vārda diena: Laura, Jadviga

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 3 – Klasika gadumijas programma

Gadumijas nedēļā Latvijas Radio 3 – Klasika noskaidros "Klasikas TOP 10", piedāvās ekskluzīvas tiešraides un īpašus raidījumus, kas uzmundrinās gluži tāpat kā dzirkstoša šampanieša malks!

Nobela prēmijas laureātu godināšanā – Nelsons un Opolais

Jau šovakar, 29.decembrī, plkst. 21.00 LR3 – Klasika aicina baudīt prestižo Nobela prēmijas laureātu godināšanas koncertu, kas 8.decembrī izskanēja Stokholmā.

Šogad tajā Zviedrijas Karalisko filharmonijas orķestri diriģēja Andris Nelsons, bet kā soliste līdzās izcilajam zviedru trompetistam Hokanam Hardenbergeram uzstājās soprāns Kristīne Opolais. Koncertā izskanēja Tatjanas vēstules skats no Pētera Čaikovska operas "Jevgeņijs Oņegins", Rolfa Martinsona (1956) Pirmais trompetes koncerts op.74 Bridge, kā arī Ludviga van Bēthovena Septītā simfonija La mažorā op.92. Prestižais Nobela prēmijas laureātu godināšanas koncerts šogad notika jau desmito reizi, pulcējot Nobela prēmijas laureātus, Zviedrijas karalisko ģimeni un viesus.

Tiešraides no Lielās ģildes un Vīnes Musikverein

Otrdien, 30.decembrī, plkst.19.00 tiešraidē no Lielās ģildes "Klasikas" ēterā sāksies Vecgada koncerts, ko sarūpējis Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un tā galvenais diriģents Andris Poga. Šoreiz LNSO piedāvās svinības ar īstu Ņujorkas vērienu! Leonarda Bernsteina azartiskais mūzikls Wonderful Town ("Brīnišķā pilsēta") klausītājus aizvedīs uz iespēju un pārsteigumu pilsētu Ņujorku pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, kopā ar divām māsām no Ohaio, kas nolēmušas to iekarot. Koncerta apmeklētājiem jābūt gataviem straujam notikumu virpulim ar īru policistiem, futbolistiem, Brazīlijas jūrniekiem, skandāliem un salabšanām, mundrām kongām, garšīgiem svingiem, nepareiziem regtaimiem un kāroto happy ending

Solistu kvartetā mirdzēs amerikāniete Kima Krisvela, kas savulaik dziedājusi Rūtas lomu ar "Berlīnes filharmoniķiem" un Saimonu Retlu, Ieva Parša un Intars Busulis, kuri pirms dažiem dziedāja šajā mūziklā Cēsu pilsparka estrādē, un pazīstamais Lietuvas basbaritons Kosts Smorigins, kurš kā operu un oratoriju solists patlaban ir viena no spožākajām uzlecošajām zvaigznēm pasaules opernamos un koncertzālēs. Mūzikla skatuves konsultants – Viesturs Kairišs.

Diriģents Andris Poga intervijā "Klasikai" apliecina, ka mēģinājumos valdošā atmosfēra ir tik pozitīva, ka šaubu nav: rezultāts būs dzirkstošs! "Domājot par gadumijas koncertiem, man vienmēr šķitis interesantāk iestudēt ko tādu, kam ir konkrēts koncepts. Jo Vecgada koncertiem repertuāra iespējas jau nav nemaz tik plašas... Kopš manās rokās nonāca "Berlīnes filharmoniķu" Vecgada koncerta ieraksts ar Leonarda Bernsteina mūziklu "Brīnišķā pilsēta", sapņoju to iestudēt arī Latvijā. Šim sapnim ir vismaz desmit gadu, un beidzot radušies apstākļi, lai to īstenotu," uzsver diriģents.

Koncerta tiešraidi vadīs Ilga Auguste, starpbrīdī piedāvājot intervijas gan ar diriģentu Andri Pogu, gan visiem solistiem.

Savukārt 1.janvārī plkst.12.15 baudīsim tradicionālo, allaž iedvesmojošo un optimismā pāri plūstošo "Vīnes filharmoniķu" Jaungada koncertu, kas šoreiz būs ne tikai klausāms "Klasikas" ēterā, bet arī skatāms videotiešraidē "Klasikas" mājaslapā.

Kā aizvien, koncerts notiks Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zālē jeb Musikverein – vienā no trim pasaules labākajām akustiskajām koncertzālēm, kas vienlaikus ir arī "Vīnes filharmoniķu" mājvieta. Šoreiz pie orķestra diriģenta pults stāsies maestro Zubins Meta, un programmā iekļauta Franča Supē, Johana Štrausa, Jozefa Štrausa, Johana Štrausa (dēla), Eduarda Štrausa un Hansa Kristiana Lumbī mūzika. Tiešraidi vadīs Edgars Raginskis.

Der atgādināt, ka "Vīnes filharmoniķu" Jaungada koncerts, kas tradicionāli notiek Vīnes Mūzikas biedrības nama greznajā Zelta zālē un kurā jau kopš 1939. gada ikreiz skan Johana Štrausa un visas Štrausu dinastijas dzirkstošie valši, asprātīgās polkas un pacilājošie marši, ir visprestižākais ikgadējais notikums klasiskās mūzikas pasaulē. Uzaicinājums to diriģēt ir vislielākais pagodinājums, bet biļetes uz to rezervējamas vismaz gadu iepriekš.

Līdz šim Jaungada koncertus Vīnē diriģējuši Herberts fon Karajans, Klaudio Abado, Karloss Kleibers, Rikardo Muti, Lorins Māzels, Seidzi Odzava, Nikolauss Arnonkūrs, Mariss Jansons, Pretrs Daniels Bārenboims un Francis Mests. Zubinam Metam, kurš pie diriģenta pults stāsies arī šoreiz, šī būs jau piektā reize Jaungada koncerta maestro ampluā.

"Klasikas" TOP 10 un 19.dzimšanas diena

Jau ceturto gada nogali Latvijas Radio 3 – Klasika veidotāji pārlūko aizvadīto divpadsmit mēnešu muzikālos iespaidus koncertos un izrādēs, izvērtējot tos raidījumā "Klasikas TOP 10". Gada pēdējā dienā – 31.decembrī plkst.12.00 – uzzināsim, kas pēc "Klasikas" redakcijas ieskata 2014. gadā bijis pārliecinošākais debitants, veiksmīgākais jaundarbs un spilgtākā interpretācija, kurus mūziķus titulēsim par gada dziedātāju un gada instrumentālistu, kurš bijis gaidītākais viesis, neaizmirstamākais notikums Latvijas Radio 1.studijā, kura izrāde un kurš koncerts bijis vislabākais, kā arī – kas sagādājis vislielāko pārsteigumu. Tāpat uzzināsim arī to, kuru notikumu visaugstāk vērtē "Klasikas" klausītāji. Raidījumu vadīs Inga Saksone.

Bet plkst.15.05 ēterā būs Gundas Vaivodes sarūpētā pārraide ""Klasikas" zelta graudi" – aizraujošs kaleidoskops no Latvijas Radio profesionālajai balvai "Zelta antena 2014" izvirzītajiem "Klasikas" raidījumiem. Klausītājus gaida ieskats itin visos žanros!

Savukārt 1.janvārī plkst.12.00 laiks būs pienācis raidījumam "Klasikai – 19", jo tieši 1.janvāris pavisam oficiāli uzskatāms par Latvijas Radio 3 – Klasika dzimšanas dienu. "Rezumējot iepriekšējā – Kultūras galvaspilsētas gada bilanci gan programmas "Klasika", gan Eiroradio kontekstā, uztaktēsim jauno gadu, kas sola ne mazāk intriģējošus plānus," atklāj LR3 – Klasikas direktore un pārraides autore Gunda Vaivode.

Gadumiju sagaidot

Vecgada vakarā "Klasikas" ēterā skanēs izmeklētas mūzikas izlase: tostarp plkst.20.40 Ilzes Mednes sarūpētajā koncertā "Zvaigžņu parāde" virknēsies klasikas pērles pasaulslavenu mūziķu ieskaņojumos, bet plkst.22.00 Liene Jakovļeva "Vecgada ballē" aicinās aizejošo gadu pavadīt pacilājošu valšu un jautru polku pavadībā.

Svarīgo gadumijas brīdi garām nepalaist aicinās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas Jaunā gada apsveikums plkst. 23.53 un Valsts prezidenta Andra Bērziņa apsveikums gadu mijā plkst. 23.58. Bet no plkst. 23.59 sāksim skaitīt pēdējās sekundes, kas mūs šķir no 2015.gada sākuma.