Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Vārda diena: Vēsma, Fanija

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Leona Brieža jubilejas koncerta tiešraide Latvijas Radio 2

Šodien, 16.decembrī, plkst. 19.05 Latvijas Radio 2 tiešraidē būs klausāms dzejnieka Leona Brieža 65.jubilejas koncertuzvedums „Atziedi, dvēsele!”. Translācijai no koncertzāles „Rīga” līdzi sekos Latvijas Radio 2 programmu vadītāja Velga Vītola.

Kurš gan nav dzirdējis tik pazīstamās dziesmas kā „Cielaviņa”, „Dāvāja Māriņa”, „Atziedi, dvēsele”, „Pēc simt gadiem Piebalgā”? Šo un vēl daudzu citu dziesmu vārdu autors ir dzejnieks Leons Briedis. Dzejnieka jubilejas koncertā izskanēs senas un jaunas dziesmas, kuras ar Leona Brieža sacerētajiem vārdiem komponējis Raimonds Pauls, Ivars Vīgners, Uldis Stabulnieks un Ēriks Ešenvalds.

 „Atziedi, dvēsele!” koncertā uzstāsies dziedātāji Aija Andrejeva, Dainis Skutelis, Normunds Rutulis, Roberta Kumsāre, grupa „Credo”, Ginta Krievkalna, Žoržs Siksna, Ingus Pētersons, Adrians Kukuvass, Rīgas Doma zēnu koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā, kā arī koris “Balsis” diriģenta Inta Teterovska vadībā. Koncertprogrammas muzikālais vadītājs – Kristaps Krievkalns.

Koncertuzveduma režisors ir Valdis Pavlovskis, kurš uzsver: “Dzejnieka mūžu šajā uzvedumā salīdzināsim ar gada ritējumu. Būs gan bērnība, jaunība un pavasaris, gan vasaras pilnbrieds, kuru tieši šobrīd bauda Leons. Bet caurviju tēls te būs mīlestība – dzejniekam tik nozīmīgā tēma.” Ar mūziku piepildītajā vakarā L.Brieža dzeju lasīs aktieris Artis Robežnieks, uz skatuves kāpjot arī pašam jubilāram.

Dzejnieks Leons Briedis stāsta: “Visu notiekošo pieņemu ar dziļu cieņu un pateicību – koncertu uztveru kā ļoti skaistu dāvanu.” Jubilārs turpinot vēl piebilst: “Ar mūziku esmu uz jūs. Kaut zināms teiciens, ka dzeja pati ir kā mūzika, nespēlēju nevienu mūzikas instrumentu un nepazīstu notis. Taču esmu pārliecinājies, ka poētiskais ritms un muzikālais ritms ir divas dažādas pasaules! Tas ir interesanti. Un lielākā daļa dziesmu tekstu, ko esmu uzrakstījis, radīta jau gatavai mūzikai.”

Klausieties Leona Brieža 65.jubilejas koncertu Latvijas Radio 2 tiešraidē radio uztvērējos, interneta vietnē lr2.lv un bezmaksas mobilajā aplikācijā. Aktuālo Latvijas Radio 2 informāciju iespējams uzzināt arī sociālajos tīklos Twitter, Facebook un Draugiem.lv.

Foto: Sintija Zandersone / LETA

Latvijas Radio preses sekretāre
Laura Elizabete Vanaga
Tālr. 67206691; 26587875
E-pasts: laura.vanaga@radio.org.lv