Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Vārda diena: Laura, Jadviga

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Stacijas laukumā 144 stundu labdarības maratonā vāks naudu labdarībai

No 17. līdz 23. decembrim Rīgā, Centrālās dzelzceļa stacijas laukumā pie tirdzniecības centra “Origo”, pirmo reizi Baltijā notiks unikāls 144 stundu ilgs labdarības maratons “Dod pieci!”. Tā laikā tiks vākti līdzekļi Ziemassvētku dāvanām Latvijas vientuļajiem un maznodrošinātajiem senioriem.

Maratona laikā šajā centrālajā Rīgas laukumā būs novietota īpaša radio studija, no kuras sešas diennaktis jeb 144 stundas bez pārtraukuma dīdžeji atskaņos par ziedojumiem pasūtītās dziesmas. “Dod pieci!” būs līdz šim ilgākais radio raidījums Latvijas vēsturē, un tas pārņems Nīderlandē aizsākto labdarības maratona ideju, kurai atbalsts gūts jau vairākās pasaules valstīs – Beļģijā, Portugālē, Šveicē, Zviedrijā, Kenijā, Dienvidkorejā, un šogad arī Latvijā. Centrālās dzelzceļa stacijas laukumā pie tirdzniecības centra “Origo” maratonu vadīs trīs Latvijas Radio 5 – Pieci.lv dīdžeji – Toms Grēviņš, Magnuss Eriņš un Kaspars Mauriņš (arī Latvijas Radio 2 raidījumu vadītājs), kuru galvenās rūpes būs veltītas Latvijas senioriem.

Latvijā vecuma pensiju saņem 473 tūkstoši pensionāru, no kuriem nabadzības riskam ir pakļauta vairāk nekā trešdaļa jeb 122 tūkstoši sirmgalvju (65 gadi un vairāk)*. Savukārt, 28 464 vecuma pensijas saņēmēju Latvijā ir spiesti iztikt tikai ar minimālo pensiju, kas nepārsniedz 142,29 eiro**. Daudziem vecāka gadagājuma cilvēkiem Ziemassvētku laiks būs jo īpaši skumjš – viņus neapciemos radi, neiepriecinās ar apsveikuma kartīti vai kādu dāvanu.

„Šie skaitļi ir netaisnīgi… Mēs ar to nevaram samierināties, jo sevišķi tāpēc, ka svētku laikā atstumtību trūcīgie un vientuļie izjūt vēl skaudrāk. Ar šo maratonu gan aicināsim jauniešus apciemot savus vecvecākus, gan arī centīsimies sarūpēt dāvanas tiem, kuriem tuvinieku vairs nav,” atklāj Pieci.lv vadītājs Kārlis Dagilis.

Latvijas Radio valdes loceklis Jānis Siksnis stāsta: „Vecāka gadagājuma iedzīvotāji ir vērtīgs un dažkārt nenovērtēts resurss, kas sniedz būtisku ieguldījumu Latvijas sabiedrībai. Esmu gandarīts par jauniešu iniciatīvu un Pieci.lv aktivitātēm, kas pievērš uzmanību jautājumiem par paaudžu solidaritāti, sociālo atstumtību, savstarpēju palīdzību un sadarbību, lai mūsu sabiedrība kļūtu iecietīgāka pret līdzcilvēkiem, kas ir mums blakus.”

„Svētku laiks ir īstais brīdis, lai aizdomātos par tiem, kuriem šajā laikā klājas grūtāk. Diemžēl mūsdienu sabiedrībā vērojama tendence vecāka gadagājuma cilvēkus atstāt novārtā. Mēs neaizdomājamies, ka spēka gados viņi bijuši aktīvi sabiedriskās dzīves dalībnieki, katrs savu artavu snieguši mūsu valsts attīstībā, bet tagad ir aizmirsti un vientuļi. Tirdzniecības centrs „Origo“ ar lielu gandarījumu sniedz atbalstu šai unikālajai labdarības akcijai, kas vēl nebijušā veidā pievērsīs arī jauniešu uzmanību sociālās atstumtības jautājumiem,“ stāsta tirdzniecības centra „Origo“ vadītājs Aleksandrs Ņemirovskis.

Labdarības organizācija Ziedot.lv ar reģionālo biedrību palīdzību visos Latvijas reģionos ir apzinājusi 5207 vientuļos, maznodrošinātos seniorus, kuriem no maratona laikā savāktajiem līdzekļiem tiks sarūpētas Ziemassvētku dāvanas. Ja “Dod pieci!” laikā tiks savākts vairāk līdzekļu, atbalsts nonāks arī pie citiem sirmgalvjiem.

Akcijā „Dod pieci!” ziedot senioriem varēs jau no 10.decembra. Interneta vietnē pieci.lv apmaiņā pret 5 eiro ziedojumu būs iespēja izvēlēties dziesmu, ko dīdžeji maratona laikā atskaņos ēterā. Tāpat ziedot varēs, zvanot uz ziedojumu tālruni 9006 7005 (maksa par zvanu - 1,42 eiro), gatavojot dāvanas un nododot tās Ziedot.lv birojā (K.Barona ielā 59/61, Rīgā), vai arī ar tiešsaistes ziedojumiem mājaslapā ziedot.lv.

Labdarības maratonu „Dod pieci!” Latvijas Radio rīko sadarbībā ar VAS „Latvijas dzelzceļš”, tirdzniecības centru „Origo”, labdarības organizāciju „Ziedot.lv” un Latvijas Televīziju. Par telekomunikāciju infrastruktūru rūpējas VAS „Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs”.

Informācija par akciju „Dod pieci!” ir pieejama arī sociālajos tīklos: Facebook, Twitter, Instagram, Draugiem.lv un bezmaksas mobilajā aplikācijā „Pieci”.

* Pētījums „Vecāka gadagājuma iedzīvotāji Latvijā, 2012.gads“, LR Centrālā Statistikas pārvalde

** VSAA Statistika. 2014.gada septembris