Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LR 3 - Klasika tiešraidē – A.Maskata operas "Valentīna" pirmizrāde

Šovakar, 5. decembrī, plkst. 19.00 Latvijas radio 3 – Klasika un Eiroradio tiešraidē no Latvijas Nacionālās operas – viens no intriģējošākajiem notikumiem Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā: starptautiski pazīstamā latviešu komponista Artura Maskata pirmās operas „Valentīna” pasaules pirmizrāde.

Opera tapusi kā cieņpilns veltījums Latvijas kultūras leģendai – kinozinātniecei Valentīnai Freimanei. Iestudējums ataino Latvijas vēsturei, kultūrai un dažādām Latvijā dzīvojošām tautām būtiskas, dramatisma pilnas lappuses laika posmā no 1939. līdz 1944. gadam.

Operas "Valentīna" iecere ieguva pirmo vietu 2008. gadā izsludinātajā latviešu oriģināloperu konkursā. Iestudējums papildina Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmu un tapis ar nodibinājuma „Rīga 2014” atbalstu. "Valentīnas" viesizrāde Berlīnes Vācu operā 2015. gada 19. maijā ir iekļauta Latvijas prezidentūras ES Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

Operas libreta autori ir Liāna Langa un Arturs Maskats, iestudējumu veidojis muzikālais vadītājs un diriģents Modests Pitrens, diriģents Normunds Vaicis, režisors Viesturs Kairišs, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ieva Jurjāne un gaismu mākslinieks Nikols Hungsbergs.

"Valentīnas Freimanes dzīves stāsts cieši savijies ar Latvijas un Eiropas vēstures notikumiem, ļaujot plašāk atklāt laikmeta panorāmu visā tās krāsainībā un pretrunīgumā. Valentīnas mūža dramatiskākie mirkļi sakrituši ar zīmīgajiem 20. gadsimta vēstures notikumiem: Latvijas neatkarības zaudēšanu, kurā bija nepieciešams milzīgs garīgais spēks, lai fiziski un morāli izdzīvotu, tomēr operā nav tikai politika: visus notikumus caurvij arī spilgts mīlas stāsts un dziļas jūtas," stāsta Arturs Maskats.

Galvenās lomas pirmizrādē dziedās Inga Kalna (soprāns), Jānis Apeinis (baritons), Raimonds Bramanis (tenors) un Ļubova Sokolova (mecosoprāns). Diriģents - Modests Pitrens.

Inga Kalna intervijā Latvijas Radio 3 – Klasika par Valentīnas lomu: "Priecājos, ka muzicēšana, kuru piedāvāju, Arturam bijusi pa prātam un ir tuva. Tāpēc man tā ir milzīga priekšrocība: zinādams, ko protu un varu, komponists atbilstoši manām iespējām arī uzrakstījis partitūru. Valentīnas partija ir ārkārtīgi sarežģīta; tajā ir daudz, ko darīt, turklāt darba gaitā partitūra tika labota un vietām mainīta – šis un tas bija jāpārmācās. Arī prasības, ko uzliek šī loma, ir daudzveidīgas.

Arturam Maskatam tīk savu dvēseli izpaust dāsni: viņš raksta plašas frāzes, izmantojot plašu diapazonu, lielu elpu. Manai dzirdei jābūt labai un krietni jādraudzējas ar solfedžo... Komponistam piemīt lieliska ritma un stila izjūta, un arī jaunajā operā ir daudz maskatismu – zīmīgas intonatīvas un ritmiskas nianses. Man ir milzīgs gods dziedāt šo lomu pirmajai, un ne tikai gods: ir gan prieks, gan atbildība, liels saviļņojums, jo tā ir neaptverami laba, lieliska mūzika! Īsta pērle Latvijas opermūzikas klāstā.

Operas "Valentīna" mūzika ir gan emocionāla un liriska, gan dramatiska un traģiska, bet vienlaikus – arī komiska. Te ir tik daudz šķautņu! Gan sadzīviskais lirisms, gan politiskā groteska un liela smeldze. Dziļš, neuzkrītošs patriotisms, arī romantiska, pacilāta mīlestība. Gaisma. Un to visu caurvij pārcilvēcisks jutekliskums, mīlestība uz zemi, savu valsti, uz vēju, ūdeņiem, brīvību, valodu. Jūtu lielu pietāti pret šo lielisko mākslinieku – kā viņš to sadzirdējis un dabūjis gatavu, cepuri nost! Esmu viena no lielākajām jaunās operas fanēm..."

Aicinām klausīties Latvijas Radio 3 – Klasika radio frekvencēs un internetā. Programmas jaunumiem iespējams sekot līdzi arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.