Svētdiena, 2024. gada 28. aprīlis

Vārda diena: Terēze, Gundega

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio gaidīs Pasaules kausu basketbolā ar podkāstu “Sudraba zēni”

 

Gaidot vēsturisko Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības debiju Pasaules kausa izcīņā, Latvijas Radio Ziņu dienests piedāvā jaunu oriģinālsatura podkāstu “Sudraba zēni”. Tajā basketbola apskatnieks Andrejs Siliņš desmit epizožu garumā kopā ar notikuma dalībniekiem un līdzgaitniekiem atskatīsies uz desmit gadu senu vēsturi, kad 2013. gada vasarā Latvijas U20 jaunie basketbolisti pirmoreiz Latvijas basketbola vēsturē iekļuva kāda Eiropas čempionāta finālā. 

2023. gada vasarā aprit 10 gadi kopš Latvijai vēsturiska panākuma basketbola laukumā - 2013. gada jūlijā Latvija izcīnīja sudraba godalgas Eiropas U20 čempionātā. Tā bija pirmā reize kopš neatkarības atgūšanas, kad kāda Latvijas izlase tika līdz finālam Eiropas čempionātā. To paveica komanda, no kuras neviens ko tādu negaidīja. Desmit gadus vēlāk Latvijas vīru izlase pirmoreiz vēsturē spēlēs Pasaules kausa izcīņā. Šo gadu laikā astoņi tās komandas spēlētāji pielaikojuši pieaugušo valstsvienības kreklu - tas ir nepieredzēti augsts rādītājs. Notikuma aculiecinieks Andrejs Siliņš sarunāsies ar šī vēsturiskā panākuma varoņiem un līdzgaitniekiem, atminoties ceļu līdz sudraba godalgām, kā arī izanalizējot, kāds bijis sausais atlikums - kādas izveidojušās šo spēlētāju karjeras un kādu lomu tajās spēlēja šis notikums. 

“Šis notikums man ir dziļi personisks, jo komandā spēlēja mans brālis Ojārs. Divu nedēļu garumā dzīvoju Tallinā, esot klātesošs visās komandas spēlēs un pieredzot to, kā no dažiem atbalstītājiem pirmajās spēlēs līdzjutēju skaits Latvijas izlasei pieauga līdz teju septiņiem tūkstošiem finālspēlē,” stāsta podkāsta autors Andrejs Siliņš. “Šis ir stāsts par būtiskiem veiksmīgas komandas veidošanas faktoriem, par dažādiem raksturiem, kuriem panākuma vārdā ir jāsadzīvo, lai cīnītos par cēlu mērķi - ar godu nest Latvijas vārdu starptautiskajā arēnā.” 

Podkāsta pirmajā epizodē viesojas šīs U20 izlases galvenais treneris Artūrs Štālbergs, kurš pats tolaik bija jauns un perspektīvs, salīdzinoši maz pieredzējis treneris. “Tolaik Artūram nebija vēl pat 30, bet jau bija jāpieņem svarīgi un arī sāpīgi lēmumi. “Kā vienot komandu kopīgam mērķim?” Vai šodien Štālbergs kaut ko būtu darījis citādāk? Uz šiem un citiem jautājumiem meklējām atbildes podkāsta pirmajā epizodē,” atklāj Siliņš. Epizode pieejama šeit: https://ej.uz/SudrabaZeni

Desmit sēriju podkāstam jaunas epizodes iznāks katru otrdienu - desmit nedēļu garumā līdz Pasaules kausa izcīņai augusta izskaņā. 

Podkāstu iespējams klausīties Latvijas Radio lietotnē un mājaslapā, kā arī visās populārākajās raidierakstu straumēšanas platformās, bet video versijā to iespējams skatīt Latvijas Radio YouTube kontā un Spotify lietotnē. 

 

Par Latvijas Radio podkāstiem

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 160 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai videi: pirmais dokumentālās žurnālistikas podkāsts Latvijā „Dokumentārijs”, podkāsts par karu Ukrainā „Drošinātājs”, „Runājam par skriešanu ar Tomu Grēviņu”, sarunas jauniešiem par dzīves jēgu “Kā ir būt”, mentālajai veselībai veltītais podkāsts “Vai tas ir normāli?”, podkāsts par podkāstiem Latvijā “Raidnīca”, sarunas par emocionālo un garīgo veselību caur mākslinieku pieredzes stāstiem “Mākslinieks pie mikrofona”, latgaliešu literatūrai veltītais podkāsts “Puslopys”, audio stāstu krājums “100 deči Latvijai”. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu mazākumtautību valodās, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu “В гостях у книжки”. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu audio satura straumēšanas vietnēs. Latvijas Radio veidotos podkāstus var klausīties arī Latvijas Radio mobilajā lietotnē, kas caur Google Play un App Store pieejama ikvienam viedtālruņa lietotājam un tagad arī automašīnās, izmantojot Android Auto un Apple Carplay.