Lai tava maltīte ir tavas zāles un zāles lai ir tava maltīte…

To teicis sengrieķu filozofs un ārsts Hipokrāts, kas dzimis 460 gadus vēl pirms mūsu ēras un saskatījis daudzas šīs pasaules likumsakarības. Pārtikas nekaitīgums ietver ne tikai veselīgu pārtiku cilvēkam, bet arī veselīgu, videi draudzīgu augkopību un lopkopību. Pārtikas kvalitātes standarti Eiropas Savienībā eksistē jau kopš tās dibināšanas, bet no 2003. gada pārtikas nekaitīguma politika ir vairāk vērsta uz pārtikas produkta izsekojamību. Tātad, ja maize ir nonākusi veikala plauktā, ir jāzina kur un kāds grauds ir iesēts, kur un kā ir cepta maize. Tas pats attiecas uz lopkopību. Pircējam ir tiesības zināt kur un kādos apstākļos ir vista olu izdējusi un kā audzis jērs, kur glabāta gaļa un kā tā nonākusi uz letes. ES ir pieņemti visām valstīm saistoši standarti, lai nodrošinātu pārtikas higiēnu, dzīvnieku veselību un labturību, augu veselību un ķimikāliju kontroli.