Šodien stāstīšu  par medu. Pēc pāris dienām Bērtuļi, kad saskaņā ar senlatviešu kalendāru beidzas medus vasara, bet sākās brūkleņu un sēņu  laiks. Augusta otrajā pusē un septembra sākumā bitenieki „kāpa bitēs” un savāca čaklo lidoņu vasaras nesumu. Lai no liepām savāktu 1 kg medus ir nepieciešami apmēram 25000 bišu izlidojumu. Sabiedriskās medus bites, atšķirībā no citiem kukaiņiem, nektāru vāc vairāk nekā būtu nepieciešams ziemai, tāpēc saldais kārums atliek arī mums. Bišu saimes ziemošanai patērē apmēram  15 – 20 kilogramus medus, taču sezonas laikā vienā stropā čaklās bites  sanes krietni vairāk -  pat 50 kilogramus saldā garduma.

Medus jau gadu tūkstošiem  cilvēkiem ir nozīmīgs uzturlīdzeklis. To plaši izmanto arī  ārstniecībā un skaistumkopšanā. Medus ir antibakteriāls un antiseptisks, tajā ir antioksidanti, vitamīni, minerālvielas un mikroelementi.

Tas ir bioloģiski aktīvs un ārkārtīgi vērtīgs  produkts, kura galvenā sastāvdaļa ir ogļhidrāti, apmēram 80%. Medus mūsu organismu nodrošina ar enerģiju, stiprina un aizsargā. Pēc izcelsmes medu iedala ziedu vai nektāra un izsvīduma vai lapu medū. Klasificē arī pēc ievākšanas laika:  pavasara, vasaras un rudens medus. Tradicionāli medus tiek izsviests medus sviedē, bet vēl ir arī šūnu medus, tecinātais medus un spiestais medus. Jo tumšāks medus, jo vairāk piesātināts, pēc garšas bagātāks un stiprāks.

Ikgadējā Latvijas Biškopības biedrības organizētā Latvijas biškopju vasaras saietā jūlijā tika noskaidrots 2017. gada Latvijas garšīgākais medus.  Šo titulu šogad  piešķīra Rīgā ievāktam liepziedu medum, kuru ievākušas Anda Titorenko bites, kuras atvestas uz Rīgu no Ikšķiles novada. Šis medus uzvarēja ar ievērojamu pārsvaru. Bites, kuras ievākušas garšīgāko medu izvietotas uz Latvijas televīzijas ēkas Zaķusalā.

Tiešraidi no bišu stropa arī pašlaik var vērot sabiedrisko mediju portālā lsm.lv laika ziņu sadaļā.

Katram no mums ir savs medus stāsts, ja paveicas, arī savs uzticams bitenieks un no plašā medus klāsta izgaršots un izraudzīts savs medus favorīts. Ja sanāk doties  tālākā ceļojumā, kā ciema kukuli mēs bieži izvēlamies Latvijas lepnumu - rudzu rupjmaizi un medu. Pašlaik tas varētu būt Latvijā visiecienītākais vērtīgais viršu medus, jo Bērtuļu laikā zied virši, un mūsu bitenieki gatavojas sezonas noslēgumam.