Daugavpilī sestdien notiek jauniešu festivāls - "Artišoks". Festivālam dots savdabīgs nosaukums, artišoks - tas ir gan dārzenis, gan burtiski tulkojot no angļu valodas - mākslas šoks. "Iepazīstināt jauniešus ar iespējām lietderīgi un interesanti pavadīt brīvo laiku. Piedalīsies vairāk nekā 60 organizācijas, kas darbosies kā meistarklases un prezentācijas priekš jauniešiem Dubrovina parkā. Mums būs divas skatuves – Vienības laukumā un Dubrovina parkā," stāsta Daugavpils pilsētas Jaunatnes departamenta pārstāve Gunita Vanaga piebilzdama, ka šajā pasākumā jaunieši un ikkatrs, kas jūtas jauns varēs iegūt sev noderīgu informāciju, izmēģināt ko jaunu un vienkārši atpūsties. "Šogad mums ir jauninājums Snaiperu pilots 2017 dalībnieku lēcieni ar izpletņiem, no 14.00 Dubrovina parkā būs veselīga dzīvesveida kampaņa, kur jaunieši un vecāki ar ģimenēm uzzinās, kāds ir veselīgs dzīves veids, kādi paņēmieni, kas jāēd. Vakara gaitā uzstāsies grupa "Gain fast" un dj."

Festivāla "Artišoks" mērķis ir ne tikai jaunatnes viedokļu un ideju platformas nodrošināšana, bet arī īpašās draudzīgās festivāla atmosfēras veidošana, kad var dzirdēt neparastu mūziku un saredzēt neparastus cilvēkus. "Šogad jauninājums mums arī būs Lego pārstāvji, kur varēs atnākt un iepazīties, paskatīties, tas būs Dubrovina parkā. Sanāk tā, ka tās aktivitātes, kuras ir ar neformālo izglītību saistītas ir Dubrovina parkā, bet tās, kuras sportiskās – Vienības laukumā. Dubrovina parkā būs arī rokmūzikas skatuve."

Turpat esošajā Vienības namā jau gadu pastāv Latvijā lielākais šmakovkas muzejs, kur var izbaudīt, izzināt un izgaršot šo stipro alkoholisko dzērienu. Plašāk stāsta muzeja gide Gunta Nagle "Latgolys šmakauka ir sātā tacynots dzierīns kū taisa nu graudim ci maizis. Šmakaukys muzeja ekspoziceja sastuov nu trejom daļom, pyrmajā daļā apmaklātuojus īpazeistynojam ar Latgolys i Daugavpils viesturi, reliģejis nūzeimi, kaia ari atguodynojam, ka puormiereiga alkaholiskūs dzierīņu lītuošona ir kaiteiga veseleibai. Tuoļuok ekoj šmakaukys ceļš kuramā īpazeitynojam ar vysu procesu.Sovpus trešajā daļā paruodam lelū destilācejis aparātu." Latgalei raksturīgā kulinārā mantojuma produkta meistari savas prasmes rūpīgi kopj un sargā, lai tās nodotu nākamajām paaudzēm un šmakovkas tradīciju uzturētu dzīvu. "Pi myusim var nūraudzeit 10 veidu šmakaukys veidus. Pi myusim brauc na vīn sovejī, bet arī uorzemnīki, tuoļuokī nu Japānys kanādys, arei kurzemnīki īcīnejuš myusu šmakauku. Piec īrokstim vīsu gruomotā izaver, ka tūristi ir cīž apmīrynuoti." Tomēr, lai cik arī viss šķistu nevainīgi, muzeju var apmeklēt tikai pilngadīgi interesenti.