25. jūlijs ir Jēkaba diena, kas tiek dēvēta arī par Maizes jeb Saimnieku dienu. Senāk katrs riktīgs saimnieks centies pirmais iesēt, nopļaut, izkult un samalt, lai savai saimei un kaimiņiem Jēkabos celtu galdā jauno maizi un karašas. Godinot maizes dienu, tās priekšvakarā - 24. jūlijā LR2 ēterā viesojās kārtīgs saimnieks - maizes ceptuves „Liepkalni” īpašnieks un dibinātājs Dagnis Čākurs. Latvijas simtās dzimšanas dienas gadā „Liepkalni” svin divdesmit piekto jubileju. Viss esot sācies 90. gados, kad Dagnis kopā ar brāli īstenojis sapni atjaunot Mendziņu dzimtas un sava vectēva iekoptās maizes cepšanas tradīcijas, recepšu gudrības smēlies vecāsmātes atstātajos pierakstos, pats iejaucis ieraugu un mīcījis mīklu un no pašu izaudzētiem graudiem atsācis cept maizi ne tikai savai ģimenei, bet apkārtējiem pagastiem. Sākumā maize tikusi cepta tikai no „Liepkalnu” saimniecībā izaudzētiem un vietējās sudmalās samaltiem graudiem, vēlāk graudus sāka iepirkt arī no apkārtnes zemniekiem. Šobrīd „Liepkalnu” vārds apvieno piecas ceptuves, pāris veikalus un kafejnīcas. Vairāki desmiti maizes veidu, cepumi, tortes, kūkas un smalkmaizītes iecienīti ne tikai visā Latvijā, bet nu jau ceļo arī uz Igauniju.
Savukārt 24. jūlija rītā baudījām tos muzikālos gardumus, ko mums „100gades dziesmu krātuves” galdā cēla viens no veiksmīgajiem Latvijas uzņēmējiem – „Liepkalnu” dibinātājs Dagnis Čākurs, atceroties seno latviešu ticējumu: „Pirmo reizi jauno maizi ēdot, katram jāsaka: "Dievs dod sātu, gausu!"
Dagnis Čākurs izvēlējās:
skaņdarbu "Vairogi" grupas "Līvi" izpildījumā
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X