Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 3 "Klasika" jaunajā raidījumā "Tāda mūzika" skanēs avangards un eksperimentālā mūzika

No 24. aprīļa Latvijas Radio 3 "Klasika" programmā ienāk raidījums "Tāda mūzika", kura uzmanības centrā būs laikmetīgās mūzikas avangards, brīvā improvizācija, eksperimentāla elektroniskā mūzika, kā arī skaņdarbi, kuros minētie lauki sastopas.

Raidījumā skanēs gan nesen klajā nākuši un plašākas publikas vēl nepamanīti ieraksti, gan klausītāju iemīļoti un kritiķu atzīti darbi, gan arī līdz šim nepublicētas mūzikas pirmatskaņojumi.

Pārraides "Tāda mūzika" mērķis – turpināt informēt tos "Klasikas" klausītājus, kuru skaņas meklējumi ir izsmalcināti, drosmīgi, meinstrīmam nepakļauti. Arī raidījuma nosaukums aicina mūzikas avangardu uzlūkot kā pašpietiekamu, nevis saprotamu tikai salīdzinājumā ar plašam klausītāju lokam pašsaprotamām mūzikas vērtībām.

Raidījumu "Tāda mūzika" veidos un vadīs viens no eksperimentālās mūzikas festivāla "Skaņu mežs" programmu veidotājiem – mūzikas žurnālists Rihards Endriksons. "Tāda mūzika" dalīs raidlaiku ar raidījumu "Tīrkultūra" un ēterā skanēs mēneša pēdējā trešdienā plkst. 22:30. Pēc raidījuma izskanēšanas tas būs pieejams "Klasikas" mājas lapas arhīvā (klasika.lsm.lv).

Vaicāts, kāpēc šāda veida raidījumu ir gatavs veidot un vadīt tieši "Klasikā", Endriksons neslēpj: "Latvijas Radio 3, salīdzinājumā ar citām radiostacijām, ir vienīgā, kurā varu atnākt un bez liekiem paskaidrojumiem visu pastāstīt – šeit strādā žurnālisti, kuriem nav nepieciešami papildus skaidrojumi… Līdz šādai pārliecībai esmu nonācis vairāku gadu garumā, reizi vai divas gadā nākot uz radio un stāstot par "Skaņu meža" koncertiem. Turklāt jūtu, ka aiz žurnālista stāv auditorija, kas pie viņa pieradusi – žurnālists augsni ir iesildījis un publiku sagatavojis. Tātad varu rēķināties, ka cilvēki, kuri klausās mūziku, ir domājoši – jo paskaidrot "Skaņu meža" repertuāru varu tikai tam, kurš klausās mūziku… Cilvēkam, kuram mūzikas klausīšanās paraduma nav, paskaidrot "Skaņu mežu" ir gluži neiespējami. Latvijas Radio 3 "Klasika" piedāvā tādu klausītāju un kontekstu, kurā tās mūzikas formas, par kurām es gribētu runāt, ir adekvāti piedāvājamas un saprotamas."

Lai gan festivāla "Skaņu mežs" radošās komandas veidotā tāda paša nosaukuma pārraide jau vairākus gadus klausāma radiostacijā "Naba", Riharda Endriksona veidotais raidījums "Klasikā" būs pilnībā atšķirīgs: "Ja vadītu raidījumu, kas tematiski būtu saistīts ar festivālu, savās ikmēneša aktivitātēs raidījumā būtu spiests dzīvot līdzi tai žanriskajai daudzveidībai, ko nosaka "Skaņu meža" formāts. Taču manas subjektīvās intereses par mūziku ir atšķirīgas, nedaudz šaurākas. Tāpēc raidījumā "Tāda mūzika" vēlos fokusēties uz brīvo improvizāciju, dažām akadēmiskā avangarda izpausmēm un eksperimentālās elektroniskās mūzikas formām."

Endriksons novērojis, ka "Skaņu meža" apmeklētājs ir cilvēks, kurš nevis pastāvīgi seko līdzi avangarda mūzikas aktualitātēm, bet gan ir sapratis, ka reizi gadā šis festivāls mudina viņu to pamēģināt nobaudīt. "Pēc biļešu tirdzniecības atskaites ir diezgan grūti saprast, cik dziļa ir klausītāju izpratne par avangarda mūziku Latvijā – un tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kas man lika domāt, ka nepieciešami daži citi patstāvīgi notikumi kultūras telpā – piemēram, radio raidījums, kurā paralēli kultūras tradīcijām un izvēlēm, kuras mēs veicam pēc inerces, būtu vienmēr skaidri pieejamas arī šādas – mazliet citādākas izvēles. Mūsu uztvere ar mums izspēlē dažādus brīnumus – dažkārt mūzika iemanto papildus burvību tad, ja mēs to neklausāmies tik apzināti, kā to darām koncertā."

 

Informāciju sagatavoja:

Ieviņa Ancena, Latvijas Radio Multimediju daļas interneta redaktore

Mob. tālr.: 26337544

E-pasts: ievina.ancena@latvijasradio.lv

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv