Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Ar Latvijas Radio 2 Simtgades Zaļumballe katrā pagalmā

Sestdien, 11. augustā, simts dienas pirms Latvijas simtās dzimšanas dienas, vairāk nekā 140 vietās visā Latvijā norisināsies Latvijas Simtgades Zaļumballe. Latvijas Radio rūpēsies par to, lai Zaļumballe varētu notikt arī katrā sētā, kas būs noskaņojusies uz Latvijas Radio 2 viļņa, kur spēlēs īpašu Zaļumballes programmu no plkst. 18.00 līdz 1.00 naktī.

Noslēdzot Latvijas Radio 2 Simtgades raidījumu sēriju Zaļumballe mūsu pusē, būs dzirdama gan dancojama mūzika, gan interesantas sarunas par un ap zaļumballēm cauri laikiem. No plkst. 18.00 raidījuma vadītājs Dzintars Tilaks sarunāsies ar tradīciju burtnīcas Zaļumballe veidotājām Ievu Vītolu un Signi Pucenu. Kultūras vēsturnieces pētījušas to, kāda mūzika spēlēta un kādas dejas bijušas modē dažādos laikos, kad un kur balles ir notikušas un kādas uzvedības normas paģērētas no dancotājiem. Būs dzirdami arī dažādu novadu ļaužu atmiņu stāsti par savu pirmo, iespējams, neatļauti apmeklēto zaļumballi.

Pēc īpašā raidījuma programmu turpinās Latvijas Radio 2 galvenā mūzikas redaktora Roberta Buivida atlasīta zaļumballes mūzika - no senām ziņģēm, lauku kapelu spēlētiem dančiem un jestrām tautasdziesmām līdz brāļu Laivinieku kuplejām un Raimonda Paula šlāgeriem. Melodijas, kuras pašas aicina uz deju.    

Kā vēsta avoti, danču vakari zaļumos Latvijā notikuši vismaz kopš 19. gadsimta otrās puses. Danču vakari noritējuši miestu un pagastu ierīkotos deju plačos parkos, birzīs, upju līčos, pļavās, gravās, pilskalnos, apvienojot tos ar brīvdabas izrādēm un kino vakariem. Neatņemama balles sastāvdaļa ir bufete ar uzkodām, zelteriem un dzērieniem, kas kavalierim dod drosmi aicināt meitu uz deju. Raidījumu cikls "Zaļumballe mūsu pusē" tiek īstenots Latvijas valsts simtgades pasākumu ietvaros.
 

 

Indra Zomerovska

Latvijas Radio Komunikācijas daļas

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr. 28808589

E-pasts: indra.zomerovska@latvijasradio.lv