Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio un LSM piedāvā dokumentālu stāstu par atgriešanos - "Tēta projekts"

No 13. līdz 17.novembrim Latvijas Radio Ziņu dienests sadarbībā ar sabiedrisko mediju portālu LSM.lv valsts simtgades programmā piedāvā dokumentālu stāstu par reemigrāciju „Tēta projekts”.

Četrās sērijās no pirmdienas līdz ceturtdienai plkst.12:30 Latvijas Radio 1 klausies žurnālistes Justīnes Savitskas dokumentālo stāstu par to, kā pēc 15 nostrādātiem gadiem Īrijā, mājās atgriežas viņas tētis un līdz ar viņu - gan iespēja sākt visu no jauna, gan iemesli, kuru dēļ tēvs tolaik devās prom. Šis ir patiess stāsts par vienas Latvijas ģimenes pieredzi, kuru skārusi aizbraukšana no Latvijas un tagad – arī atgriešanās.

Dokumentālā stāsta autore Justīne Savitska uzsver, ka viņas ģimenes stāsts ir unikāls, jo skar tieši viņu, gan no otras puses, iespējams, ir ļoti līdzīgs daudzu citu cilvēku piedzīvotajam. Viņa uzsver: „Aizbraukšanas un atgriešanās stāsti publiskajā telpā ir vienveidīgi, ir daudz mītu par „sliktajiem” aizbraucējiem un „labajiem” vai „veiksmīgajiem”, kas atgriezušies mājās. Neizpušķotu un godīgu pieredzes stāstu ir maz.

„Tēta projekta” ietvaros piedāvājam ne tikai personisku un atklātu stāstu, par to, ko tēta aizbraukšana nozīmē un nodara vienai ģimenei, bet arī plašāku analītisku materiālu par migrāciju. Darba dienu rītos LR1 plkst. 8:15 Ziņu dienesta veidotā rubrikā analizēsim mītus un stereotipus, kas Latvijā saistās ar migrāciju. Aigas Pelanes veidotās intervijās un LETA žurnālistes Ingunas Ukenābeles apkopotajos datos par migrācijas tendencēm Eiropā meklēsim atbildes uz jautājumiem, vai tiešām migrācija ir slikta un nevēlama, vai visi aizbraucēji ir melnstrādnieki, savukārt palicēji – neveiksminieki? Intervijās ar nozares ekspertiem skatīsim migrācijas datus kontekstā ar pasaules tendencēm un Latvijā īstenoto reemigrācijas politiku. Latvijas Radio žurnāliste Aiga Pelane
norāda: "Migrācija nav ne laba, ne slikta, tā vienkārši notiek un arī Latvija nevarēs ilgi stāvēt malā no visdažādākajām migrācijas izpausmēm. Cilvēki aizbrauc, jo līdz ar brīvo darba spēka kustību ir dota šāda iespēja ne tikai vairāk nopelnīt, bet arī realizēt sevi,
atrast jaunas iespējas un izaicinājumus. Katra Eiropas valsts šobrīd cīnās par to, lai piesaistītu
labākos speciālistus, tādēļ ir būtiski, lai mēs visi kopā radītu tādu vidi, lai cilvēki gribētu braukt
strādāt un īstenot idejas pie mums."

Visi projekta ietvaros veidotie sižeti, intervijas un datu apskati vienkopus būs skatāmi īpašā projekta lapā portālā LSM.lv : http://www.lsm.lv/teta-projekts.  Mēs aicinām ikvienu dalīties ar savu pieredzi, rakstot tetaprojekts@latvijasradio.lv vai atstājot ziņu balss pastā pa telefonu 25415033. Sekojiet līdzi projektam arī sociālās tīklošanas vietnēs @LRZinas un @LSM!

„Tēta projekta” īstenošana Latvijas Radio un LSM.lv norisinās Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.